En av de viktigaste dagarna under det bricolistiska året, Vårhögtidsdagen, firades i Par Bricoles Moderloge lördagen den 7 maj.

Vi hade samtidigt Reception i Grad I, Årsmöte med kreering av nya Jubel-Kommendörer samt en mycket högtidlig Installation av ny Stor-Kansler. Den fantastiska dagen gick av stapeln på Piperska Muren, en gammal stilig Malmgård från 1600-talet, mitt emot Stockholms Rådhus på Kungsholmen.

Grad I – Dagens 27 nya Kommendörer i Par Bricoles Moderloge

Det var över trehundra gästande bröder i frack med vit väst som kommit till Piperska för att delta i högtidligheterna. Förutom Moderlogens egna bröder, så hade vi ett stort antal gäster tillresta från samtliga sex dotterloger i landet.

Stor-Mästare Henrik Mickos t.v. sköter Installationen av vår nya Stor-Kansler Jan Arpi, medan Peter Lindahl t.h. ser till att rätt insignier pryder Br. Arpi.

Avgående, nu Stor-Kansler Emeritus, Ulf Tivéus ger Jan några goda ord på vägen i det nya ämbetet, innan vår nya styrande trio rockar loss med en för tillfället specialskriven sång,

Dagens nykreerade Jubel-Kommendörer – 50 år i Sällskapet Par Bricole: ö.t.v Krister Mellvé, Ove Palbring, Sten Pharmanson. Nederst t.v. Lars Sjöström och Peter Rutqvist.

Efter de mer formella delarna av dagen avhölls en stor och ymnig Vårmiddag med mycket sång, många muntra tal och en del kanske lite mer allvarsamma. Många glada skratt och upptåg blev det och en alldeles utmärkt middag bestående av Piperska Murens Skagencanapé som entré, oxfilé med råstekt potatis och Café de Paris-smör som varmrätt och därefter vaniljglass med jordgubbar till dessert.

Det var trångt i bankettsalen och alla 310 gäster fick inte plats i samma rum utan vi tvungna att även duka upp i den angränsande Oscars-salen

Efter middagen var det traditionsenligt tapto med flagghalning, pampig körsång och d:o musik i barockträdgården utanför Piperska. Men kvällen var inte över där, den fortsatte sedan med massor av härlig musik och allsång inne på kvällens pub.

Pampigt tapto och flagghalning i parken kl. 21. Den Bacchanaliska Musiken spelade Paradmarsch och Signal Solenne

Den Bacchanaliska Kören under ledning av Ian Plaude

 

Puben i full gång med det lilla stora husbandet.

Vårhögtidsdagens festligheter avslutades med servering av wienerkorv med tillbehör, som passande nog avnjöts inne i Wiener-salen (!) i Greve Carl Pipers gamla pampiga kåk.

Helt igenom en fantastisk dag som vi sent ska glömma, med många otroligt fina insatser från alla de lysande bröder som stod bakom ledning, planering, organisering, musik och sång, för att nu bara nämna några av alla förtjänta. Som vanligt hade vi också en fantastisk publik, om man nu får kalla alla de bröder så, som stampade takten, hurrade och bjöd på applådåskor kvällen igenom.

 

Text: Anders Elerud

Foto: Rikard Tallén, Göran Holm och Anders Elerud