Fredagen den 26 april gav Par Bricole med de Bacchanaliska Lekarne en konsert till minne av välkända trubaduren och viskonstnären Olle Adolphsons. Hyllningskonserten gavs hos Teater Tre på Söder i Stockholm och var ett samarbete med Olle Adolphson-sällskapet under rubriken ”Min alla bästa tid”. och med ett brett urval av hans mest älskade visor. I år är det 90 år sedan Adolphson föddes, och 20 år sedan han gick bort (1934 – 2004).

Br. Torbjörn Reimer, Ordförande i De Bacchanaliska Lekarne, hälsar den fullsatta salongen välkomna till Teater Tre och hyllningskonserten för Olle Adolphson

 

Olle Adolphson efterlämnade en stor sångskatt som har blivit en omistlig del av vårt kulturarv och få har väl haft en sådan bredd i sitt skapande som han: Från barnvisor till en Mässa på svenska. Från amerikansk sydstatsblues till provensalsk medeltidslyrik. Från Tegelbacken, över Trubbel, till Det gåtfulla folket. Han skrev också den svenska texten till Trettiofyran, efter det amerikanska originalet This Ole House, som närmast blev klassificerad som en svensk landsplåga i mitten av sextiotalet.

T.v. Pierre Ström framförande ”Duvan och vallmon. Mitten: Grabbarna från Eken viftar med påkar och pilsner medan Staffan Wikström på gitarr framför Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken. T.h. Madeleine Macdonald som Helga Andersson ackompanjerad av Sune Bohlin och Björn Karlsson

Salongen på Teater Tre var fullsatt och många var de artister som framförde ett personligt urval från Olle Adolphsons stora sångskatt. Ensemblen Ordensbandet bestod av: Kjell Hammarström, Björn Insulander, Hans Nystedt, Jan Rudling, Jan Sigfridsson, Jonas Söderström.

Övriga Lekare och artister var: Madeleine Macdonald, Kjell Lööw, Torbjörn Reimer, Svante Nyman, Pierre Ström, Stefan Svensson, Sune Bohlin, Björn Karlsson, Staffan Wikström, Leif Helde, Teddy Nilsson, Jan-Eric Österström, Gabriel Edström och Magnus Ljungkvist.

Några fler av dagens artister och Lekare, fr.v.: Bröderna Magnus Ljungkvist, Jan Rudling, Stefan Svensson och Jan-Eric Österström

En helt igenom fantastiskt fin och minnesvärd föreställningen som var producerad av Jonas Söderström, Kjell Lööw och Jan Rudling.

Och här är alla artister på scenen tackande den fina nöjda applåderande publiken efter en härlig fredagskväll innan det var dags att ge sig ut i kvällskylan.

Den välkända och då alltid så välklädda trubaduren ligger idag begravd på Ravlunda kyrkogård vid Brösarps vackra backar på Österlen. Hans minne och visor lever ännu kvar hos många och vad passar väl här bättre än hans egen handskrivna första vers ur ”Så går vi bort”:

 

 

Text: Anders Elerud, Ordens Bildredaktör
Foto: Leo Smidhammar, Ordens Fotograf

Fler bilder kommer inom kort för Sällskapets Bröder i Moderlogens Bildgalleri

 

FÖRESTÄLLNINGENS SPELLISTA…