PB-seniorernas sedvanliga höstutflykt med buss gick i år till Östergötland. Förutom att vi besökte det vackra slottet Ekenäs i Örtomta ett par mil utanför Linköping så besökte vi också Söderköping och brunnshotellet. Vi hann också med ett besök på Björke Väveri som nyligen flyttat in till den lilla pittoreska köpingen bredvid Göta kanal.

Ett drygt 20-tal Seniorer samlades på Cityterminalen för avresa tidigt på onsdagsmorgonen den 27 september. En relativt varm och skön höstmorgon, men med en lätt höstdimma över Stockholm med omnejd. Matsäckspåsen med vin och lättsaltade potatischips delades raskt ut så fort alla blivit avprickade och embarkerat den bekväma långfärdsbussen. Ordf. i PB-senioren, Thord Sjöberg, såg till att allt gick rätt och rättvist till med benäget bistånd av sitt seniorteam Anders H. Holm, Per Strandin och Claes Munck af Fulkila (för säkerhets skull också förstärkta med deras respektive hustrur). Sen bar det av! Först lite trögt genom morgonrusningen, men sedan i full fart på E4:an söder ut mot första stoppet och en efterlängtad frukostpaus på Nyköpings Golfklubb.

Därefter gick färden vidare förbi Norrköping, till Örtomta öster om Linköping, och Ekenäs. Ett av Sveriges mäktigaste 1600-talsslott, förvånansvärt väl bevarat trots ombyggnader och perioder av förfall. Ekenäs historia går tillbaka till 1300-talet och hemmanet har haft många ägare. Under 1400- och 1500-talet ägdes det av ätten Sture av Natt och Dag. Därefter gick det genom giftermål över till släkten Banérs ägo.

Slottets nuvarande utformning, i renässansstil, fick det på 1630- och 1640-talen av riksrådet Peder Gustafsson Banér. Slottet ägdes i stort sett kontinuerligt av släkten Banér fram till 1880. Det reser sig högt och vackert med sina tre torn på en brant klippa över sjön Tedens norra strand. Dagens ägare är den adliga ätten Bergengren och Ekenäs är idag ett privatägt museum. Slottet i sig är väl värt ett besök och arkitektoniskt anses det av många som ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Exteriört ser slottet nästan lika dant ut som när det byggdes för 350 år sedan. Självklart finns det också spöken på slottet och det ordnas välbesökta spökvandringar för de som törs.

Ett spöke heter Nisse efter en pojke som sägs ha blivit inmurad i ett källarvalv, i Nisses håla, för att han inte skulle kunna avslöja vart hemliga dokument tagit vägen, men som han råkade känna till. Hönsagumman, som tillhörde tjänstefolket, är ett annat spöke som övervakar besökare och henne möter man i form av ett stort porträtt i entréhallen. Det sägs att hon räddat slottet från anfallande ryssar och därför blivit avporträtterad men ve den som tittar bakom porträttet, då händer det otäcka grejer. Grevinnan Maria Klingspor sägs titta in på sitt gamla slott den 2 maj varje år för en fika!

 

Vi såg inga spöken den här gången men fick däremot en mycket trevlig, intressant och kunnig guidning genom slottet och i tillägg mycket historia oss till livs.

Det ges årliga välbesökta riddarspel med torneringar, marknad och musik på Ekenäs och julmarknaden är också känd långt utanför socknen. Som kuriosa kan nämnas att på PB-seniorernas märke i guld, som Thord tog fram för ett tiotal år sedan, finns Ekenäs slott i relief. Detta som ett minne av att en av de första ”Senior-turerna” också gick till slottet. Vår duktiga guide uppskattade att få märket som tack för en trevlig rundvandring och guidning av slottet.

Efter Ekenäs bar det av vidare i bussen mot Söderköpings brunnshotell. Där serverades vi en utmärkt Wallenbergare i en anrik sekelskiftesmiljö. Kaffe och kakor blev det också. Vi såg inga kanalbåtar men det kanske är lite eftersäsong nu. Efter lunchen besökte vi Björke vävstuga som har flyttat till Söderköping och nu blivit Björke Väveri.

Vävstugan startades 1981 och de vävde då för hand. Under åren har verksamheten utvecklats och vävningen sker idag med tio mekaniska vävstolar. 2023 lämnas skytteln över till Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund och väveriet flyttas från Björke gård till FIX-området i Söderköping. Där har de fantastiska hålkortsstyrda gamla schweiziska skyttelvävstolarna byggts upp igen och hela mönsterskatten har följt med. Maja och Helena har drivit Vävmakeriet under några år och har båda en gedigen bakgrund inom handvävning och andra textila tekniker. De har erfarenheter från hemslöjden, skolslöjden och teaterns färgeri och patinering och vet det mesta om ullkvaliteter och beredning. De har nu börjat väva igen efter flytten och fyller på i hyllorna med dukar, löpare, handdukar och annan hemtextil. Allt vävt av ull i utomordentlig kvalitet och i vackra traditionella mönster.

Efter att ha beskådat de fantastiska vävstolarna och den fina hemslöjden blev det dags att åka hem till huvudstaden igen. Det blev en lång men utomordentligt trevlig utflyktsdag med PB-seniorerna.

Tack Thord, Cia och PB-senioren för en innehålls- och minnesrik utflykt.

Vid pennan och bakom kameran: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör

Fler bilder finns som vanligt bakom inloggningen till Moderlogens bildarkiv.