Årets Bellmansdag såg länge ut att bli regnig men vid lunchtid så kom solen för att sedan stanna resten av dagen.
Bellmandagen är sommarens viktigaste högtid för Det lysande Sällskapet Par Bricole och mycket av begivenheten försiggår utomhus. Dagen firas som den gjort i snart tvåhundra år och alltid den 26 juli. Då hyllas Par Bricoles förste Ordensskald Carl Michael Bellman samt avtäckningen och invigningen av Bellmansbysten 1829 ute på Bellmansro på Kungliga Djurgården.
I år var första gången efter två pandemi-år som dagen kunde högtidlighållas helt enligt vanlig tradition. Borta var picknicken som varit alternativ och åter var måltidskalaset och kortegen från Hasselbacken till Bellmansro.
Samlingen på Hasselbackens terrass var också tillbaka utan begränsningar med visunderhållning av våra lekare Sune Bohlin och Björn Karlsson. Dagen till ära förstärkta med skönsjungande Pia Livebrant.
Den Bacchanaliska Kören under ledning av Olle Palmqvist gav också en uppskattad minikonsert på terrassen innan det var dags för de ca 150 deltagarna att i kortege marschera vidare ut på Djurgården till Bellmansro.
Väl ute på Bellmansro kunde vi glädjas åt de vanliga inslagen såsom inledningen med hornkvartetten från DBM, vacker sång av Sveriges äldsta manskör DBK, och därefter Bellmanstalet. Det spännande och intressanta talet var i år författat av vår nytillträdde Styrande-Kansler Jan Arpi, som själv framförde detsamma. Det handlade om Bellmans ekonomiska sinne, eller snarare brist på, och bland annat om de stora belopp han lånade och de problem det medförde. Jan sammanfattade med att Carl Michael var en dåtida och given uppstart till programmet Lyxfällan.
Efter talen var det sedvanlig kransnedläggning vid bystens fot av Stormästare Henrik Mickos och därefter mer sång och musik. Hela den högtidliga ceremonin avslutades med att alla unisont sjöng med i den kanske mest folkkära episteln av alla C.M. Bellmans – Vila vid denna källa (eller Oförmodat avsked, förkunnat vid Ulla Winblads frukost en sommarmorgon i det gröna, Fredmans epistlar nummer 82).
Därefter återtåg till Hasselbacken där det bjöds på ett hejdundrande muntert och stämningsfullt måltidskalas med massvis av sång, mer hornmusik och många muntra upptåg och tal.
För Par Bricoles bröder finns många fler bilder från firandet att se i Moderlogens bildgalleri.
Text och bild: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Juli 2022