Bellmandagen är sommarens viktigaste högtid för Det lysande Sällskapet Par Bricole. Dagen firas som den gjort i snart tvåhundra år och alltid den 26 juli. Då hyllas Par Bricoles förste Ordensskald Carl Michael Bellman samt avtäckningen och invigningen av Bellmansbysten 1829 ute på Bellmansro på Kungliga Djurgården.
Liksom förra året var högtidlighållandet av dagen lite mer begränsat på grund av pandemi-restriktioner, än vad vi är vana vid från mer vanliga år. Både kortegen från Hasselbacken till Bellmansro och efterföljande högtidskalas fick stryka på foten i år också. Samlingen på Hasselbackens terrass var också mer informell än brukligt, men visunderhållning som gavs uppskattades stort.
Väl ute på Bellmansro kunde vi glädjas åt de vanliga inslagen såsom inledningen av hornkvartetten, vacker sång av Sveriges äldsta manskör, Sommartalet från vår högste styrande Henrik Mickos och förstås också Bellmanstalet. I sommartalet ringde Henrik ut Corona-plågan och såg fram emot en mer normal bricolistisk höst med mer umgänge och återupptagna aktiviteter så som vi är vana vid och längtat efter. Bellmantalet var i år författat av ordensskalden emeritus Conny Roth, som också själv framförde sitt spirituella tal. Nytt för i år var att det utnämndes sju stycken Hederskommendörer som tack för 25 års strävsamt arbete i Par Bricole. En ceremoni som normalt sker på Vårhögtidsdagen i maj. Efter talen var det sedvanlig kransnedläggning vid bystens fot och mer musik.
Hela den högtidliga ceremonin avslutades med mer körsång och också som sig brukligt är, med den kanske mest folkkära episteln av C.M. Bellman – Vila vid denna källa (eller Oförmodat avsked, förkunnat vid Ulla Winblads frukost en sommarmorgon i det gröna, eller Fredmans epistlar nummer 82). Därefter avnjöts medhavd picknick i gröngräset som ett väl så trevligt alternativ till det inställda måltidskalaset.
För Par Bricoles bröder finns många fler bilder från firandet att se i Moderlogens bildgalleri.
Text och bild: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Augusi 2021