Den Bacchanaliska Kören (DBK) i Moderlogen höll Luciafest och gläntade på dörren till julen den 12 december. Festligheterna ägde rum i Gustav Vasas Församlingsvåning vid Odenplan. Ett charmerande litet Luciatåg, lysande middag och massvis med sång och underhållning var det som våra fantastiska och duktiga körsångare bjöd sig själva på.
Luciafirandet inleddes med lite glögg och pepparkakor vilket passade bra när utetermometern visade någon grad under nollan och storstadsluften var rå och fuktig. De närapå 70-talet gäster lät sig väl smaka i väntan på Lucia.
Den vackra Lucian kom med levande ljus i håret åtföljd av tre stiliga stjärngossar och två tärnor. Fantastiskt duktiga ungdomar alla sex och som bjöd på ett stort antal av våra kända jul- och luciasånger.
Efter Lucia uppträdandet och glöggmingel visade DBK:s Klubbmästare Anders GM Dahlberg Bröderna med Kärälskeliga upp till församlingsgårdens festvåning och den stundande måltiden. Det serverades delikata smörrebröd med sill till förrätt, en utmärkt grillad rostbiff och potatisbakelse till varmrätt.
Det blev naturligtvis ett otaligt nubbevisor med så många körsångare i toppform, och som sjöng så det stod härliga till.
DBK:s Ordförande Janne Hinds hälsade alla gästerna välkomna med ett utmärkt tal och tackade samtidigt Bröderna i kören för ett fantastiskt år som gått. Det delades så klart också ut utmärkelser. Ettöresfonden, som tidigare gav en ekonomisk uppmuntran på 200 kr till flitig Broder i kören, var i år ersatt med en medalj skapad av en gammal fin ettöring från 1947. Br Jan Millner var årets flitigaste Broder (i år igen) och fick ta emot den nya fina medaljen av Janne.
En annan nyhet var utmärkelsen Hugo Öströms Stipendium som nu blivit medalj och gick till Gunnar Börjesson för hans utmärkta arbete med musikbiblioteket och fillagringar i Dropbox. Gunnar var tyvärr inte med den här kvällen så han får sin medalj lite senare, men mycket applåder fick han trots det.
Men det var inte slut med det. Körens konstnärlige ledare och 1:e Koralintendent Br Ian Plaude blev också uppmärksammad för sina många förtjänster och insatser under året. Här får han motta något han inte haft förut, en dirigentpinne i guld och vi får väl hoppas den var av solid ädel metall.
Vår Stormästare Henrik Mickos höll ett lysande (förstås) tal om en tons resa genom naturen tills den, mycket förkortat, mötte en kör och slöt sig till den och fann att den hittade rätt och blev en oumbärlig del av en familj och tillsammans med kören bidrog med körklang och lycka men också med sångarglädje. Ja ungefär så fast mer poetiskt och vackrare och den den fantastiska körsången fick vi ju njuta av många gånger under kvällen. Henrik tackade också för middagen och allt det fina arbete som DBK Bröderna utför. Det kan vi alla bara hålla med om.
Innan taffeln helt bröts tackade Janne också Lotta och hennes duktiga medarbetare för utmärk mat och servering under kvällen och de fick av kören en pampig ”Kära Köket” sångarsalut.
Sedan bjöds det på kaffe med avec på nedre botten och det blev även dags för underhållning. Det var Förstabasstämman som höll i den i år. Här i form av ett gäng grabbar från Orten som kallade sig Hoods & Caps och sjöng om hur de jobbar med puffror och knalleffekter. Det var mycket skoj och jalla jalla i det uppträdandet. DSM Christer Alexandersson ackompanjerade med sedvanlig bravur på piano. Vi fick också höra Br Andreas Wikström berätta om 1:a basarnas betydelse i en kör och han lät oss förstå att den inte var liten den, och dessutom enormt nödvändig trots att det muttrades lite bland publiken när han sa det. Vi fick också uppleva ett gäng digitala dirigenter med mobiltelefonerna i högsta hugg. Kanske ett något mindre lyckad framtids scenario.
Det bjöds även på lysande Barbershop, och vi fick också en fantastisk världsväderrapport för den kommande tiden av Jan-Eric Österström supportad av karthållaren och Ordförande Hinds.
Sammantaget var det en lysande kväll och ett fantastiskt trevligt avslut på Den Bacchanaliska Körens verksamhetsår och jag tror att DBK:s ordförande Janne Hinds var riktigt nöjd med både kalaset och året som gott.
Vid pennan och bak kameran: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Fler bilder finns i Moderlogens Bildarkiv.