I strålande solsken onsdagen den 8 maj så var det äntligen dags igen för PB-Seniorens (v)årliga bussutflykt. Över fyrtio förväntansfulla Bröder och Systrar samlades vid Cityterminalen på Klarabergsviadukten för att embarkera bussen som skulle ta oss på sightseeing i delar av det vackra sörmländska landskapet. Br Thord Sjöberg tog emot på terminalen medan hans kärälskeliga Cia med van hand prickade av oss alla innan det var dags att passera svängdörrarna och klättra upp på charabangen från Bromma Buss.

De övriga i det servicemindade teamet från Senioren besod av Per Strandin, Claes Munk af Fulkia, Anders H Holm, alla med respektive, och idag förstärkt med Thord och Cias flinka dotter Maria och utdelningen av färdkostpåsen till alla resenärer gick synnerligen raskt.

Påsens innehåll av en liten flaska frisk och god chardonnay tillsammans med några nyttiga frukostchips och ostkrokar att avnjuta under utflykten är alltid lika uppskattad av resenärerna. Första etappen som tog ca en timme gick till fantastiska Tullgarns slott strax söder om Södertälje. Där inleddes besöket med kaffe och frukostfralla i den värmande solen på gården utanför slottscaféet som ligger inrymt i det gamla fina slottsstallet.

T.v. Vår chaufför Viking från Bromma Buss. Maja och Christer Bergquist inspekterar dåtidens spiltor. (Vackert men knappast godkänt idag enligt vår hästexpert Maja). Solen värmde gott på Tullgarns stallbacke och Thord Sjöberg ser riktigt nöjd ut över början på den fina dagen och över sin frukostfralla.

Tullgarns slott är ett kungligt slott vid Tullgarnsviken i Hölö socken, och platsen har anor från 1200-talet. På 1500-talet fanns här en Stureborg men nuvarande slott uppfördes på initiativ av Magnus Julius De la Gardie och stod klart först 1727.

T.v. Bosse Lundell kollar på kartan att vi är vid rätt slott innan vi vandrar upp genom parken till den vackra byggnaden. De avskräckande gargouillerna på knutarna skrämde kanske allsköns oknytt bort från slottet men tjänstgjorde nog främst som vackert smidda vattenutkastare. Både Oscar I, men senare även Gustav V och drottning Victoria gav Tullgarn en ny blomstringstid som sommarslott.

Slottet och flera av byggnaderna på området är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Det tillhör ett av de elva kungliga slotten i Sverige och ägs av Svenska staten. Det förvaltas av Fastighetsverk medan kung Carl XVI Gustaf innehar dispositionsrätten av slottet. Det används idag bland annat vid kungliga jakter.

Slottet inköptes av Staten 1772 och blev då ett kungligt lustslott. Det präglas idag av sin nyklassicistiska inredning som tillkom under 1700-talets senare del då Gustav III:s yngste bror, hertig Fredrik Adolf, fick den kungliga dispositionsrätten för slottet.

Fredrik Adolfs inredningar tillhör de finaste gustavianska interiörerna i Sverige. För utformningen svarade bland annat bröderna Masreliez samt Pehr Ljung, Ernst Philip Thoman och hovmålaren Anders Hultgren. (Bröderna Masreliez gjorde nästan samtidigt interiörarbeten för Gustav III:s paviljong i Hagaparken).

I början av 1800-talet lät Fredrik Adolf bygga om slottet och flygelbyggnaderna höjdes och fick då flacka tak med balustrader. Det finns en omfattande dokumentation i form av akvareller och teckningar över arbetets framskridande. De upprättades troligen som en sorts arbetsrapporter till hertig Fredrik Adolf, som då befann sig utomlands. (Den unika bildserien tillhör Stenbockska fideikommissbiblioteket som finns deponerat i Nordiska museet). Fredrik Adolf fick aldrig se det färdiga resultatet i verkligheten eftersom han dog i december 1803 i Montpellier i Frankrike.

Efter slottsbesöket gick resan vidare till den vackra skärgårdsidyllen Trosa där vi besökte Sjökrogen och bjöds på en alldeles utmärkt Wallenbergare med p-mos, smält smör och rårörda lingon. Med fyllda magar styrde vi sedan bussen vidare mot dagens sista besök – Öster Malma Slott ca. trettio kilometer väster om Trosa.

Det charmiga barockslottet ligger vid stranden av Malmasjön i Södermanland vid en av Sveriges längsta rullstensåsar, den över 500 km långa Badelundaåsen. Öster Malmas historia börjar med ett säteri på 1500-talet, men själva slottet uppfördes först på 1660-talet av generaltullförvaltaren Wilhelm Drakenhjelm och har sedan dess fortfarande behållit sitt ursprungliga yttre. De två flygelbyggnaderna tillkom först på 1700-talet under Ulrika Eleonora Ridderstolpes ägande ungefär samtidigt som den stora salen på övre våningen fick sina målade tapeter med jaktmotiv. 1800-talet utmärkte sig senare med sköna parker, blommande terrasser mot sjön och fruktträdgårdar. Svenska Jägareförbundet fick arrendera slottet 1947 sedan förbundets dåvarande ordförande H.K.H Prins Gustaf Adolf agerat, för utbildning inom jakt och viltvård. Fem decennier senare, 1993 fick Jägareförbundet möjligheten att köpa Öster Malma. Självfallet finns det också ett slottsspöke som ibland sveper fram genom salarna och bland alla jakttroféer som är en del av slottets interiör idag.

Bland vilttroféerna kan nämnas Oskar II och Gustav Adolfs pampiga älghuvuden som hänger i trapphuset på andra våningen. På sin respektive tid bland de största älgar som skjutits i Sverige. Här syns också lite av väggarnas jaktmotiv. Cia och Thord med dotter Maria såg till att alla kom på bussen innan det bar av mot Stockholm igen. En lång men mycket givande och lärorik historiedag i muntert sällskap, strålande resväder och ett förträffligt välordnat och välorganiserat litet våräventyr i Södermanland och i historien om Sverige.

Tack Thord, Cia och alla andra PB-Seniorer som arrangerat den trevliga bussutflykten bland slott och herresäten i Södermanland!

 

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör

Fler bilder för våra Bröder finns i Moderlogens Bildgalleri