I mitten av juni ordnade PB Senioren en allmänbildande promenad runt Kastellholmen i centrala Stockholm.

Broder Per Strandin tog oss på en dryg timslång vandring runt holmen plus att han avslutningsvis lät oss klättra upp i tornet på själva Kastellet.

Holmen tillhör stadsdelen Skeppsholmen och man kommer dit via Kastellholmsbron där vi också samlades inför dagens rundvandring.

Per Strandin med hustru Ulla tar emot vid Kastellholmsbron

 

Vår guide ”Castle King” Janne Olofsson gav oss massvis med spännande historisk undervisning om den lilla ön i Stockholms inlopp och rabblade årtal så det stod härliga till.

På holmen finns några bostadshus, magasinsbyggnader, en skridskopaviljong, samt Kastellet. Det ursprungliga kastellet som på 1600-talet användes för ammunitionstillverkning och krutförråd exploderade i mitten av 1800-talet och ersattes då av det nuvarande Kastellet i rött tegel.

Kastellholmen är bara 3 ha stor men vi fick ihop några steg trots det, på vår vandring runt den av historia fyllda ön.

 

Här har vi stannat för att titta på briggen Tre Kronor Af Stockholm som har fast kajplats på Kastellholmen. Tyvärr behagade Stockholms stolthet för tillfället vara ute och segla, så vi fick nöja oss med att titta på en bit av hennes segel som Per tagit med. Som delfinansiär av briggen som sjösattes 2005 hade han fått en bit segelduk som varuprov.

 

Mitt i sightseeingen gjorde vi avbrott för en utsökt lunch på restaurangbåten Segelkronan som vår ”guide” Janne Olofsson driver tillsammans med sin och sonens konferensverksamhet på Kastellholmen.

Efter lunchen var det så dags för att besöka själva Kastellet. Tornet med sitt ännu högre trapptorn är ett välkänt landmärke från sjösidan och används idag som konferensverksamhet. D.v.s. inte hela kastellet, den översta delen av trapptornet leder upp till stången med den tretungade örlogsflaggan och dit äger bara kungens högvakt tillträde och det för att hissa och hala örlogsflaggan var dag.

Det var en bra avslutning på en väldigt trevlig och lärorikt promenad med PB Seniorerna. En av Stockholms charmiga innerstads öar, och som kanske ofta glöms bort, fick visa upp sig i muntert sällskap och strålande solsken väderleksrapporten till trots.

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör

Mer bilder för bröder finns i Moderlogens bildarkiv https://moderlogen.parbricole.se/bildgalleri/