This content has been archived. It may no longer be relevant
Med anledning av en notis i DN, Namn & Nytt den 27 mars bad vi en av Par Bricoles mest uppskattade Bellmanhus-ciceroner under 80- och 90-talen, Br Olof Holm, att återge berättelsen om amerikanen som dök upp i Stockholm under en Bellmanvecka i slutet av 80-talet.
I DN 27/3, under rubriken En Bellman i Paris, berättade en Olle Lundberg hur han 1983 träffade en amerikansk Bellman som sa sig härstamma från vår Carl Michael. Vi är flera bricollister som träffade honom på 80-talet. En dag under Bellmanveckan var jag guide, och efter rundturen bad Rolf Rygart, som hade byggt upp cicerongruppen och då var dess chef, mig att göra en extra visning för en ensam amerikansk turist.
Jag anpassade mig efter den internationella publiken och var noga med att den skulle förstå Bellmans unika position i Sverige och internationellt. När vi var klara tackade turisten som dittills varit vördnadsfullt tystlåten, och sa att detta var mycket intressant och tillade: ”May I introduce myself? I am Mr Frederick Bellman, Phoenix, Arizona, USA, and Bellman was my ancestor. I have always heard about him, but never realized he was that great man.”
På åttitalet hade den ursprungliga Bellmandagen den 26 juli vuxit ut till gott och väl en vecka och var på god väg att bli en hel månad, och Bellman fanns överallt: vid Bellmansro och Hasselbacken, på Gröna Lund och Skansen, i Hagaparken och Kungsträdgården, och på Stortorget sjöng punkbandet Sex Epistles och i varje gatuhörn på Västerlånggatan ylade en trubadur. Den arizonesiske Bellman gick runt i allt detta. Han mötte Bellmansångare, Bellmanforskare, Bellmantrubadurerer, Bellmanentusiaster och Bellmankännare och blev bjuden på middagar och luncher och entusiasmen var stor. ”Han t.o.m. liknar Bellman!” sa en god vän. Och vi insåg, att vore han Bellmanättling, så härstammade han från Carl Michaels tredje son Carl, lille Charles, som fick Bellmans finaste vaggvisa. Ja, sen for Frederick Bellman hem till Amerika igen och vi har inte hört talas om honom sen dess. Och nästa år ska jag resa till Italien och kalla mig Gustav Dante!
Visserligen vet vi att Carl Michaels släkt kom ifrån Brementrakten och att det fanns fler personer med det namnet där, så kanske Frederick Bellman inte härstammar från Carl Michael, men från hans brylling? Men tänk om… Vi vet faktiskt inte var Carl tog vägen. Vore det inte roligt att finna Frederick Bellman igen och börja nysta i hans släkt? Var börjar vi?
Olof Holm
Ledamot Bellmanssällskapets styrelse, f.d. ciceron i Bellmanhuset mm