Lördagen 11 februari gav Moderlogen i Par Bricole en efterlängtad Vinterbal på München-bryggeriet. Vanligtvis har vi bal i PB vartannat år men på grund av pandemieländet så var det nu fyra år sedan sist. Förväntningarna var därför stora på en riktigt härlig och fantastisk tillställning och de blev också uppfyllda med råge.

Balen gavs i Mälarsalen sju trappor upp över vattnet på Söder Mälarstrand. Det var en strålande solskensdag med hänförande utsikt över Riddarfjärden, Stockholms Stadshus och Gamla Stan som utgjorde en fantastisk fond till balen.

Vi var ca 350 Systrar och Bröder som samlats >>för att under muntra och anständiga tidsfördriv lindra livets besvärligheter<< som det står i Par Bricoles stadgar. Förutom kapitelceremonier, tal och underfundigheter, medaljutdelningar, fantastisk musik och körsång kunde vi i ceremoniell form också välkomna både nya och gamla Kärälskeliga till vår gemenskap.

T.v. festklädda paret Birgitta och Leo Smidhammar. Leo tillika en av kvällens Ordensfotografer. I mitten t.v. Stormästare Henrik Mickos med våra i höstas nytillkomna bröder Robert Zetterlind och Björn Ljung. Längst till höger Mats Hayen, en i Sällskapet känd och aktad dansinstruktör.

Normal är vi ju bara PB-bröder på våra tillställningar men desto roligare är det när vi som nu kan ta med våra Kärälskeliga på fest och muntrationer samt bjuda på ett makalöst måltidskalas. Många av våra Systrar är med i föreningen De Bacchanaliska Lyrorna som har medlemmar som är Kärälskeliga till Bröder i Par Bricoles Moderloge, och de hade en stor del i arrangemang och ceremonier och ännu större del i att allt blev så lysande bra och trevligt.

Det var en lång eftermiddag men inte desto mindre fylld av många leenden som här t.v. av Ceci Loor Zambrano och Br Fredrik Bäck. I mitten: Stor-Lyran Anna Mickos blandar Bischoff-bålen medan Therese Ohrling kontroller att det blir rätt. Den högra bilden: Bitte Billsten och Elenor Holm får medalj för att de gjort så mycket bra och är så duktiga, inte minst kopplat till Bellmanoperan. Bitte t.v. och Elenor i mitten flankerad av Therese t.h.

Middagsmenyn var i sig utomordentlig men måltiden kryddas också upp med bl.a. underhållande miniteater av Br Mikael Tarandi, mycket sång, mer musik och fyndiga tal. Ett mycket uppskattat inslag var också det utdrag från den fantastiska operan BELLMAN, som delar av ensemblen från premiären på Södra Teatern bjöd på under middagen.

T.v. Br Verner alias Mikael Tarandi bjuder de 350 middagsgästerna på Soppteater. Mitten: Delar av Bellmanoperans ensemble framför några uppskattade nummer från föreställningen. Vi hade många gästande Systrar och Bröder från våra dotterloger i landet. Här t.h. ser vi Maria och Göran Jacobsson St.K. från Par Bricole i Malmö.

Måltidskalaset följdes av dans både till vårt fantastiska storband PB Big Band och det till repertoaren mer moderna men likaså fantastiska PB-bandet Disco Mania.

T.v. Par Bricoles alldeles egen Frank Sinatra, den makalösa Leif Olsen. Par Bricoles Big Band (PB BB) underhöll med många klassiker från Glenn Miller, Count Basie, Louis Armstrong, och naturligtvis fick vi också dansa till många fina Frankie-hits. Disco Mania, de stiliga grabbar i paljettvästar, hade en något modernare repertoar. Här batteristen Björn Grenholm och längst till höger kapellmästaren i DM, Christer Alexandersson på keyboard.

Stämningen var förstås på topp hela kvällen och farten på dansgolvet hög mitt i all trängsel. Den blandade musikkompotten vi bjöds under dansen och kvällen kan avnjutas genom att klicka på nedan Spotify-länkar.

Det var full fart dansgolvet mest hela kvällen och till långt efter midnatt. Jonny Jensen och Lena Grute har fått upp farten och virvlar elegant över dansgolvet. Mikael Ohrling har fått en stund över i jobbet som festens Ceremoni Mästare och hinner dansa med hustru Therese, En roll som han förövrigt skötte på ett fullständigt lysande sätt,

Det var en enastående Vinterbal vi fick nöjet att uppleva denna fina februaridag och det är många som förtjänar ett stort tack för att balen nu äntligen blev av. Det är ett hundratal bricolister och lyror som jobbat hårt och länge med att få allt på plats, och för att avslutningsvis citera Ceremonimästaren själv >>Ni ska var och en känna hela Par Bricoles stora tack. Ni har burit vidare en ganska nystartad tradition som jag är övertygad om stärker Par Bricole för framtiden. Vi skapar en mötesplats som är unik med sin vackra och säregna blandning av tradition, ritualer och möten mellan människor. Det var en oas i tiden där kulturen, vänskapen och glädjen fick stå i centrum<<. Mycket fint och relevant konstaterat av Br Mikael.

Vid sidan av CM ska också Ordförande i Arbetsgraderna Magnus Ljungkvist särskilt omnämnas. Det är han och Mikael som varit draglok i att arrangera årets fantastiska Vinterbal och bägge två höll ordning på alla ceremonier, ritualer, uppträdanden, ja de höll ordning på allt och på sitt lättsamma sätt underhöll de dessutom samtidigt oss 350 gäster. Det gjorde de med stor skicklighet, fast hand, härlig glädje och varm humor under hela den intensiva dagen och långt in på nattakröken. Snyggt jobbat Bröder!

 

Text: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Foto: Leo Smidhammar & Anders Elerud

Många fler fotografier finns i Moderlogens Bildgalleri, tillgängliga för samtliga Bröder i Par Bricole. (Har bror glömt inloggningsuppgifterna kontakta Moderlogens Kansli). Våra parbilder från balen är nu också publicerade i Bildgalleriet.

Låtlistor på Spotify för musiken från festen. Klicka på respektive länk:

Par Bricole Big Band

Disco Maniac