Lördagen den 4 maj firade Par Bricoles Moderloge traditionsenligt Vårhögtidsdagen. Förutom att fira in våren så är det samtidigt på Vårhögtidsdagen sällskapets Årsmöte hålls med samtidig kreering av nya Jubel-Kommendörer (JubK). Det vill säga kreering av de bröder som kom med i Par Bricole 1974 och i år firar 50-års jubileum i vårt muntra Sällskap. I tillägg så gavs också en kammarreception för trettioen nya Bröder till Grad I – Kommendörsgraden. En kammarreception är en lite kortare och förenklad gradgivning, då vår egentliga Grad I ges under hösten efter uppstarten av vårt bricolistiska verksamhetsår.


Lördagen bjöd på ett fantastiskt väder med härlig värme och alla Bröderna där i solskenet på Piperska Murens terrass, var som ystra kalvar på sitt första ko-släpp denna strålande vårdag.

Den Bacchanaliska Kören (DBK) under ledning av Br. Ian Plaude och den Bacchanaliska Musiken (DBM) under ledning av Br. Michael Schlyter bjöd på fantastiska konserter både under dagen och senare på kvällen. Under ankomstminglet utomhus underhöll DBK:s för dagens ca fyrtio man starka kör i Amarantergränd nedanför den gamla malmgårdens terrass. Förutom alla Bröder och för Vårkonserten många anslutna anhöriga, lockades även en hel del Kungsholmsflanörer in i gränden av den mäktiga sången från vår duktiga manskörs välsmorda strupar.

Därefter följde Årsmöte med förhandlingar i Bankettsalen och inte helt överraskande beviljades De Styrande ansvarsfrihet och fortsatt förtroende av mötesdeltagarna. Efter mötet bjöds det på pausmusik och sedan medaljutdelningar innan det var dags för musik av Lekarne och procession med de nya Jubel-kommendörer som skulle kreeras dagen till ära. Nu visade det sig vara bara en JubK som kunde närvara den här dagen, men det var inte desto mindre festligt och stämningsfullt för det.


Därefter bjöd den Bacchanaliska Musiken på en mycket vacker och stämningsfull Vårkonsert i Ordenssalen under ledning av Br. Michael Schlyter som dirigerade sina mer än skickliga musiker så att det stod härliga till.

Efter denna välfyllda eftermiddag var det så äntligen tid för ett ymnigt Måltidskalas där det förutom utmärkt och god mat bjöds på muntra upptåg, mer skönsång, tal och gyckel så som det sig bör när Bröder i Par Bricole samlas för att fira en Vårhögtidsdag.

Sittningen avbröts en stund för den stämningsfulla Flagghalningen i sköna Piperska Murens trädgård. Där blåses traditionsenligt tapto och DBK spelade den vackra Segnale Solenne innan DBK avrundade besöket i parken med ytterligare några sånger innan Måltidskalaset återupptogs i bankettsalen med lite kaffe och en konjak för en eller annan hugad broder. Innan kalaset helt var slut hedrades Jubel-kommendörerna igen med bl.a. en skål ur de Schröderheimska glasen som C.M. Bellman själv en gång lär ha druckit ur.


Kvällen avslutades sedan med eftersits, förbrödring och varmkorv i Wienersalen och kanske med en och annan god öl svalkande sångartrötta strupar. M.a.o. en helt igenom fantastiskt trevlig och underhållande Vårhögtidsdag i mycket trevligt sällskap.

Text och foto: Anders Elerud, Ordens Bildredaktör

Fler bilder för PB-Bröder kommer inom kort i Moderlogens Bildgalleri