Från Vårhögtidsdagens tapto och flagghalning. I mitten av bilden Stor-Mästare Br. Henrik Mickos, strax därbakom 2:e General-Ceremonimästare Br Torbjörn Palm och Jubelkommendör Br Torbjörn Kronestedt.

 

En av de viktigaste dagarna under det bricolistiska året, Vårhögtidsdagen, firades i Par Bricoles Moderloge lördagen den 6 maj.

Innan det egentliga firandet av våren började på Piperska Muren, så genomfördes en så kallad kammarreception i vårt stamhus på Urvädersgränd för hela 28 stycken recipiender till sällskapets första grad. En kammarreception är en komprimerad version av en egentlig gradgivning och tänkt att hållas då tidsbrist kan föreligga eller av annat skäl då fullständig gradgivning inte kan genomföras. Kammarreceptionen innehåller dock huvuddelen av den symbolik, tankar, syfte samt målsättningar som finns i den fullständiga gradgivningen.

Förutom nämnda reception genomförs på Vårhögtidsdagen Moderlogens Årsmöte, i år avverkat rekordsnabbt, och därefter följt av en Jubel-kommendörskreering av de bröder som varit med i Par Bricole i 50 år. Alltså från i år räknat gick med i vårt lysande sällskap redan 1973.


Det var sex bröder som utnämndes till Jubelkommendörer. Här på bild syns tre av dem, fr.v. Magnus Åkerman, Owe Hallquisth och Fredrik Lundstedt. De övriga tre bröderna var Per Forsberg, Greger Oxhammar och Lennart Krook som tyvärr inte kunde närvara.

Vårsolen gassade och bröderna Karlsson och Fischerström njuter i fulla drag av stunden. Bild nederst t.h.: Jubelkommendör Åke Benson i samtal med Brr Peter Lindahl (t.h.) och Torbjörn Reimer (t.v.)

Efter dessa begivenheter följde en välbehövlig läskande paus i solskenet på Piperska Murens terrass, innan det var dags för musikalisk underhållning av som vanligt absolut högsta klass.


Den Bacchanaliska Musiken under ledning av Br. Michael Schlyter, gav en lekfull och vacker vårkonsert. Därefter, förstärkt av Den Bacchanaliska Kören,bl.a. också ett antal utsökta nummer ur operan Bellman.

Solisterna Olof Lilja t.v. och Magnus Kyle tillsammans med DBK och DBM sjöng flera av de uppskattade styckena ur operan Bellman. Broder Olof, dagen till ära, nyintagen broder i Det Lysande Sällskapet Par Bricole.

Solisterna Olof Lilja t.v. och Magnus Kyle tillsammans med DBK och DBM sjöng flera av de uppskattade styckena ur operan Bellman. Broder Olof, dagen till ära, nyintagen broder i Det Lysande Sällskapet Par Bricole.

Det var över 270 bröder i frack med välknutna flugor och vit väst som kommit till Piperska Muren för att delta i högtidligheterna och därtill få njuta av den utsökt vårmiddagen. Till förrätt serverades det smörrebröd bestående av tre sorters sill med alla tillbehör och därefter en oxfilé med Rissolepotatis ackompanjerad med Choronsås till varmrätt.

Efter middagen var det traditionsenligt tapto med stämningsfull flagghalning, pampig körsång och d:o musik i barockträdgården utanför Piperska. Men kvällen var inte över där, den fortsatte sedan med massor av härlig musik och sång inne på kvällens pub.

Vårhögtidsdagens festligheter avslutades sedan långt in på lördagskvällen med servering av wiener-korv med tillbehör där i Greve Carl Pipers gamla fina Malmgård från 1600-talet.

Helt igenom en fantastisk dag som vi sent ska glömma, med många otroligt fina insatser från alla de lysande bröder som stod bakom ledning, planering, organisering, musik och sång, för att nu bara nämna några av alla förtjänta. Som vanligt hade vi också en fantastisk publik, om man nu får kalla alla de bröder så, som stampade takten, hurrade och bjöd på applådåskor kvällen igenom.

 

Text: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör

Foto: Anders Elerud och Leo Smidhammar