Logeinvigningen i Örebro är den viktigaste händelsen inom PB sedan Sundsvall PB grundades 1985. En av flera höjdpunkter är urpremiären av ett specialskrivet körverk av Brr Conny Roth och Olle Palmqvist från Moderlogen.

Det hela började med en annons i förra höstens utgåva av Evoe, där Moderlogens Koralintendent Ian Plaude berättade om planerna att uppföra ett helt nytt körverk – en Invigningskantat till 2017 års Logeinvigning i Örebro – och i samma veva efterlyste texter att tonsätta.

En av dem som uppmärksammade inbjudan var Br Conny Roth, Ordensskald i Moderlogen.

– När jag såg annonsen gick jag igång på alla cylindrar, säger han. Jag började omedelbart tänka på hur jag skulle lägga upp handlingen. Jag ville ge PB och dess egenskaper egna röster som vägleder och kommenterar den stora händelsen i Örebro.

För Br Olle Palmqvist, som redan från början var utsedd att tonsätta det vinnande bidraget, rådde aldrig något tvivel om att Connys bidrag var en värdig vinnare. Redan första gången Olle läste texten tändes en gnista, berättar han.

– Jag satte mig omedelbart vid pianot och började att söka ett tonspråk som avspeglade textens innehåll, säger han. Jag läste texten om och om igen för att kunna tolka den på bästa sätt och göra den rättvisa.

Läs hela intervjun med Bröderna bakom Invigningskantaten i kommande numret av Evoe, som distribueras till läsarna i början av november och samtidigt kommer att finnas tillgänglig i digital form på parbricole.se.

På bilden: Brr Conny Roth och Olle Palmqvist

Text och foto: Michael Masoliver