Söndagen den 6 december samlades 492 Bröder och Kärelskeliga på Grand Hôtel i Stockholm för att fira 2015 års Barbarabal inom Moderlogen.

Årets Barbarabal blev en minnesvärd tillställning för de många Bröder och Kärelskeliga som samlades på Grand Hôtel på söndageftermiddagen.

Vid tretiden hade de flesta tagit plats i Vinterträdgården för att uppleva den traditionsenliga processionen och skönsång från DBK, under ledning av 1:e Koralintendent Ian Plaude.

Därefter blev det dags för de Kärelskeliga att bege sig till Spegelsalen, där Lekaren Br Sid Jansson och Br Olof Andersson stod för underhållningen, medan övriga Bröder stannade kvar för att ägna sig åt bricolistiska angelägenheter i form av Kapitel med bland annat gradgivning och medaljutdelning.

Brr Benkt Ingeson och Torsten Nilsson tilldelades Lars Hjortsbergs Medaljen. Brr Jan Hinds och Hans Westberg tilldelades Hans Kjellgren Medaljen. Br Ulf Hörnfeldt tilldelades Kexél Medaljen, Br Bertil Persson tilldelades Hallman Medaljen och Brr Anders Ericsson och Hans-Erik Rudin tilldelades Bellman Medaljen.

Upphovsman till årets Barbaratal, som lästes upp av DSM Henrik Mickos, var Br Lennart Berg.

Före middagen fick Bröderna möjlighet att återförenas med sina Kärelskeliga i Spegelsalen, där DBT och Teaterorkestern bjöd på ett uppskattat minispex. Sedan blev det dags för samtliga gäster att återvända till Vinterträdgården för Barbarabalens Måltidskalas och ännu mer förstklassig underhållning. Bland annat i form av stämningsfull sång från DBK och vacker musik framförd av DBM, under ledning av dirigenten Michael Schlyter.

Dessutom bjöds den rekordstora publiken på ett par oförglömliga framträdanden av hovsångerskan Lena Nordin från Kungliga Operan. Först som störande inslag i sällskap av Br Christer Alexandersson, därefter i den vackra sången Time to say goodbye i duett med operasångaren Klas Hedlund, också han från Kungliga Operan.

Efter Måltidskalaset förvandlades Vinterträdgården till ett danspalats, där Bröderna och deras medföljande fick möjlighet att svänga loss till inte mindre än två dansorkestrar: först ett storband, under ledning av Br Hasse Bergman, och sedan ett soulband med Br Christer Alexandersson som arrangör och kapellmästare.

En uppskattad och synnerligen trevlig sista programpunkt på en i alla stycken lyckad afton.

2414_2358_Soul&Opera

Text: Br Michael Masoliver
Foto: Br Janne Skårstedt