Fredagen den 13 mars är det premiär för 2015 års upplaga av Den Bacchanaliska Theaterns spex, som är en bearbetning av PB-spexet ”Karl XII – en knapphändig svensk historia” från 1998.

Den Bacchanaliska Theaterns föreställningar på Capitol är en av höjdpunkterna under det bricolistiska året. Det är också evenemang som engagerar ett stort antal Bröder, både på och utanför scen.

I årets uppsättning medverkar ett tjugotal skådespelare, som har ägnat en hel del ledig tid under vintern åt att diskutera manus, lära sig repliker och repetera scener. En av dem är Br Anders Menzinsky, som förutom att spela rollen som Tessin också gör debut som spexregissör.

– Även om jag har regisserat en del tavlor på graderna tidigare så känns det lite läskigt, inte minst att både regissera och stå på scen, säger han. Men det är lugnande att få jobba med så här fantastiskt duktiga gubbar, som tar det här på så stort allvar. I år har de satt många repliker väldigt tidigt, tycker jag.

En av flera utmaningar för en regissör är att se till att samtliga skådespelare agerar på ett sätt som gör det tydligt för åskådaren vad det är som sker på scenen. En inte helt enkel uppgift, med tanke på att det mesta av repetitionsarbetet sker på Stamhusets vind och inte på scenen där pjäsen ska spelas, det vill säga Capitol.

– Men det ingår i våra förberedelser, säger Anders Menzinsky. Sista veckan ägnar vi framför allt åt sådana saker, samt till att slipa på betoningarna och den komiska tajmningen så att allt stämmer.

Åke Pilotti spelar Karl XII
I rollen som Karl XII kommer vi att få se SM Åke Pilotti, som nu medverkar i ett PB-spex för 46:e året i följd. Han har själv varit med om att skriva det ursprungliga manuset, tillsammans med Brr Håkan Hagwall, Anders Thureson och Hans Gentzel, och under hösten har han också gjort bearbetningar tillsammans med just Hans Gentzel.

– Karl XII är ett av få spex som har skrivits inom PB sedan 1995, säger han. Det är väldigt jobbigt att skriva den här typen av texter, det är betydligt enklare att använda och omarbeta ett färdigt manus. Men vi har jobbat stenhårt, och det har visat sig att Karl XII fortfarande håller.

SM Åke Pilotti rekommenderar både Bröder och andra att snarast möjligt införskaffa biljetter till föreställningen, som spelas på Capitol på S:t Eriksgatan 82 den 13, 15, 18, 20 och 21 mars.

– Varför missa det fantastiska samarbetet mellan DBM, DBK och DBT, den otroliga orkestern under ledning av musiksnillet Christer Alexandersson? Orkestern är så helt utan motstycke i spexens historia i Sverige att vi låter den sitta på golvet, i stället för att vara nedsänkt i ett dike, så att publiken verkligen får kontakt med musikerna, säger han.

– Och varför ska man neka sig en historiskt bildande tillbakablick som dessutom talar om hur det verkligen gick till, oavsett vad Peter Englund och Herman Lindqvist tror sig veta? Vet du förresten vad som hände i Bender? Om ja: Fel! Men det åtgärdas garanterat om du går på spexet. Om nej: Se föregående mening.

På bilden: Br Anders Menzinsky och SM Åke Pilotti under repetitionerna av Karl XII.

Läs mer och boka dina biljetter här.

Text: Michael Masoliver
Foto: Jan Skårstedt