Den 20-24 juli arrangerades en specialvisning på Stockholms Stadsarkiv med unika dokument som berättar om Bellman och hans vänner i 1700-talets Stockholm.

Evenemanget som gick under namnet På jakt efter Bellmans bekanta är en del i firandet av Bellman 275 år (1740–2015). Det var PB-brodern, historikern och Bellmankännaren Mats Hayen som tog med grupper om max tio personer ner i arkivet och visade Bellmandokumenten.

Bellmanveckans specialvisningar handlade om Carl Michael Bellman, Ulla Winblad, Wilhelmina Norman, Anders och Inga Lissander, Olof Kexél, Fredrik Movitz och Elis Schröderheim. Det fanns sex olika visningar att välja bland. Under varje visning presenterades unika handskrifter från Bellmans tid som berättar om olika aspekter av skaldens liv och om hans vänner och bekanta.

– En unik chans att på nära håll få se originaldokument som varit viktiga för forskningen om Carl Michael Bellman, förklarade Mats Hayen.

Stadsarkivets Bellmanvecka arrangerades i anslutning till Bellmandagen – söndagen den 26 juli – som Par Bricole firat sedan 1829. Just i år var det också Mats Hayen som höll det stora hyllningstalet till Carl Michael Bellman vid Bellmansbysten på Djurgården.

Hans tema var CM Bellman under somrarna 1770-74, den mycket händelserika och produktiva tid i skaldens liv då han bodde i vårt hus på Urvädersgränd och bland annat skrev mer än hälften av Fredmans epistlar!