I bra väder men med kyliga vindar kreerades 13 nya Jubelkommendörer i Hagaparkens vackra Eko-tempel, söndagen den 2 maj. Under normala år avhålls ceremonin i samband med Moderlogens Vårhögtidsdag, men på grund av pandemiska orsaker valde vi i år att genomförda årets kreering i en helt egen fristående ceremoni och därtill utomhus.

Fr. vänster 1971-års Jubelkommendörer C-G Ekberg, B. Carlsund, Å. Benson, M. Ogander Från höger 1970-års Jubelkommendörer: T. Kronestedt, T. Nilsson, R. Rasmussen. I mitten Stormästare Henrik Mickos t.h. flankerad av 1:e GOM Malcolm Olow och t.v. av 2:e GOM Magnus Ljungkvist.

De sju ålderstigna gentlemännen klädda i högtidsdräkt som kunde närvara på plats, fick sina hjässor prydda av en lagerkrans och behängdes med Sällskapet Par Bricoles jubelkommendörstecken av Stormästare Henrik Mickos.

Tre nyblivna Jubelkommendörer, fr. v. C-g Ekberg, B. Carlsund, Å. Benson, insvepta i plädar för att hålla värmen i de tidvis bitande vindarna. T.h. Hornblåsare Bengt Belfrage blåste fanfarer för de nyutnämnda på sitt jakthorn.

Jubelkommendör i Par Bricole blir den Broder som varit med i Sällskapet i 50 år. Eftersom vi inte kunde genomföra förra årets Vårhögtidsdag på grund av pandemin, blev det nu både 1970 och 1971-års då inträdde Bröder som kreerades under en ståtlig ceremoni med spirituella tal, fanfarer, musik och sång. Att högtiden genomfördes i den härliga miljön, starkt förknippad med vår förste Ordensskald Carl Michael Bellman, gjorde det förstås än mer festligt och minnesvärt.

De tretton nykreerade Jubelkommendörerna…

Torbjörn Kronestedt
Torsten Nilsson
Åke Benson
Carl-Gustaf Ekberg
Mats Ogander
Bo Carlsund
Roland Rasmusson
Bernt Gustaf Sjödal (ej närvarande)
Leif Ohlsson (ej närvarande)
Hans G:son Wikmark (ej närvarande)
Lars Holmlund (ej närvarande)
Per Svedenius (ej närvarande)
Roland Nilsson (postumt)

T.v. Lekaren Anders Fröling med sång och gitarr ackompanjerad av Deputerad Stor-Mästare Christer Alexandersson på flöjt, stod för den vackra musikaliska underhållningen. Mitten: C-G Ekberg får sin krans och sitt Jubelkommendörstecken av Stor-Mästare Henrik Mickos. T.h. Hela ceremonin leddes med fast hand av General-Ceremonimästare Magnus Iversen.

Hela den högtidliga ceremonin videofilmades för att senare kunna visas på den virtuella Vårhögtidsdagen den 8 maj.

I Moderlogens bildgalleri finns många fler bilder från Eko-templet och Jubelkommendörsceremonin.

 

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör.