Söndagen den 30 november bjöd De Bacchanaliska Lekarne på en extrainsatt föreställning av programmet om Nils Ferlin och de övriga Klarabohemerna. En av dem som uppträdde inför en fullsatt Bellmanhusvind var Par Bricole-Brodern Pierre Ström, som nyligen fick ta emot Nils Ferlin-sällskapets prestigefyllda Trubadurpris.

Biljetterna till den tredje föreställningen av ”De Bacchanaliska Lekarne och Klarabohemerna” sålde slut på mindre än ett dygn. Men så var det också en samling älskade visor och dikter av Nils Ferlin, Emil Hagström, Ruben Nilsson och Dan Andersson som Par Bricoles Lekare hade valt att bjuda sin publik på.

På scen stod Par Bricole-Bröderna Ulf Johan Tempelman, Sune Bohlin, Gunnar Börjesson, Kjell Hammarström, Torbjörn Reimer, Teddy Nilsson, Gunnar Ekman och Ove Engström. Där fanns också PB-Brodern Pierre Ström, en av pionjärerna inom den svenska visvågen på 1960-talet, som den 28 oktober belönades med Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris 2014.

Enligt motiveringen är Pierre Ström en ”visans pionjär som är still going strong”.

– När sällskapets ordförande Ove Engström ringde och berättade nyheten var jag tvungen att sätta mig ned. Det är förstås en stor ära, och jag svävar fortfarande på moln, säger Pierre Ström.

– Jag beundrar flera av dem som har fått priset före mig. Inte minst Sven-Bertil Taube, som har påverkat mig mycket. När jag var ny på Vispråmen Storken 1963 sjöng jag visor av Ferlin som han hade spelat in på skiva. Sedan dess har jag också själv tonsatt Ferlins ”Från folkets parker”.

En annan favorit är Carl Michael Bellman. Pierre Ström gestaltade den store skalden i Stockholms Stads första Bellmansspel i Hagaparken 1967, och från 1968 till 2008 framförde han visor av Bellman under firandet av Bellmandagen på Skansen.

Dessutom skrev Pierre Ström tillsammans med Finn Zetterholm en pjäs om Bellman för Riksteatern, som blev en stor framgång 1990. För ett par år sedan spelade Pierre Ström också in en ny skiva med titeln ”Ulla Winblad”.

– Bellman har betytt mycket för mig. Därför är det en stor glädje att få vara med i Par Bricole. Bara att få vistas i rummen där Bellman en gång bodde är oerhört högtidligt och märkvärdigt, säger Pierre Ström.

– Det är också jätteroligt att få medverka i den här typen av program med ett tema som Klarabohemerna. Det här är ett fint sätt att vårda den svenska visan, tycker jag. Det är också kul att vi kan använda det här fantastiska huset som en levande musikscen.

Här kan du läsa mer om Pierre Ström

Michael Masoliver