Tisdagen den 5 december fick vi glädjen av att njuta av Den Bacchanaliska Kören och Den Bacchanaliska Musikens brassorkester i en härlig och stämningsfull julkonsert i den vackra Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Konserten inleddes med Joy to the World som för säkerhetsskull spelades två gånger för att riktigt glädja oss som kommit för att lyssna. Därefter följde den vackra och pampiga psalmen och adventssången Hosianna som byggde upp vår julkänsla och alla i den fullsatta lokalen fick sjunga med. Det gjorde vi tydligen så pass bra att kvällens konferencier DBK:s ordförande och tillika en av körens 1:e basar, Janne Hinds, gav oss beröm och sa att det fick vi gärna göra om fast inte den här kvällen. Janne presenterade sedan kvällens program innan han lämnade över till DBK:s dirigent och konstnärliga ledare Ian Plaude.

DBK:s Janne Hinds hälsar välkommen och presenterar kvällen (mitten). Dirigenten för dagen är Br. Ian Plaude (t.h.).

Förutom DBK och DBM fick vi också njuta av gästande soloartister. Det var Jutta Andersson och Erik Larsson som på violiner spelade tillsammans med Bröderna Anders Larson, också violin, och vår Deputerade Styrande Mästare Christer Alexandersson med sin som vanligt välljudande tvärflöjt. Anders och Christer sjunger vanligtvis i vår kör. Den förträffliga Olof Anderson ackompanjerade dem bland annat på flygeln.

Fr.v. Olof Andersson, Erik Larsson, Jutta Andersson, Anders Larsson och Christer Alexandersson under framförande av Koppången. Lyssna gärna på lite av sång och musiken via länkarna nederst under texten.

Vi fick också höra en vacker och stämningsfull orgelimprovisation på kyrkorgeln med organisten Olof Andersson. Olof Lilja, en fantastiskt skönsjungande tenor, inte helt okänd som varande Bellman i Par Bricoles uppsättning av operan Bellman i början på året och där han dyker upp igen i början på nästa år, bjöd inte oväntat på fantastisk solo sång under konsertkvällen.

Fr.v. Här har organisten Roland Östblom kommit ner från orgelläktaren. I mitten ser vi Olof Lilja och till höger Anders Hjerpe med sin ståtliga bastuba.

Vi fick naturligtvis också höra ett antal andra julklassiker framföras av den fantastiska kören och brassensemblen innan de mot slutet av kvällen sjöng ett antal amerikanska stycken och julsånger för att sedan avsluta med Santa Claus is Coming to Town och It’s the Most Wonderful Time of the Year.

Tack för en helt makalös konsert och trevlig kväll tillsammans med lysande medverkande och artister. Janne rundade sedan av genom att tacka alla och utlovade att man nu återupptagit traditionen igen med Julkonserter efter fjolårets uppehåll. Han avslutade med att önska den käcka publiken en fantastisk och underbar julhelg samt välkomnade oss tillbaka nästa år, då vi kanske får sjunga med i Hosianna igen.

Text & foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Ljud/video: Leo Smidhammar, Ordens-Fotograf

 

Klicka på länkarna nedan för att höra några av inslagen från DBK och DBM Julkonsert 2023

Jul, jul strålande jul

Koppången

O helga natt

 

 

Fler bilder finns i Moderlogens Bildgalleri