This content has been archived. It may no longer be relevant

Par Bricoles höstsäsong i Moderlogen drar nu igång ordentligt med högtidliga gradgivningar, konsert med DBT, vinprovningar med DBD, PB pubbar och andra förnöjsamma tillställningar. Noterade i många Bröders kalendrar är även de arbetsmöten som hålls inom Sällskapets olika administrativa grenar, och inte minst – talanggruppernas stämmor. Den 8:e september sammanstrålade De Bacchanaliska Lekarne i Stamhuset, på Urvädersgränd 3 för att hålla höstens första Lekarstämma.

Stämman inleddes med ett hjärtligt välkomsttal av DBL:s ordförande Jan Skårstedt och en ljuvligt god bubblande skål i Riddarsalen. Därefter avverkades stämmans ordinarie agendapunkter i munter takt – höstens konsert ”Hommage à Bellman” planerades och diskuterades, den nye medlemmen Hans Nystedt valdes in, och väl förtjänade medaljer delades ut till Bröderna Lars Anders Johansson (bild nedan) och Sten Magnus Petri (bild nedan) för deras insatser såväl inom DBL som inom Sällskapet i stort. Broder Lars Anders Johansson, lekare sedan 2012, berättar om vad DBL betytt för honom:

”En god vän till mig, en lekarbroder i Göta PB, satte mig i kontakt med DBL. Jag gick på min första PB pub, vilket var riktigt härligt, inte minst tack vare en lyssnande publik som verkligen gillar svenska visor. Det är ett privilegium att få träffa likasinnade i Par Bricole, anakronistiska personer som gillar samma typ av sånger och poesi. Jag kom med i Par Bricole via DBL.” Lars Anders Johansson har precis släppt sitt femte album: Renässans, på Spotify.

Efter stämmans inledning i Riddarsalen intog Bröderna sina platser vid middagsborden uppe på Vinden, och ett magiskt middagskalas påbörjades. DBL:s klubbmästare bjöd på förrätt i höstliga toner, som undertecknad knappt hann ta en tugga av innan det var dags för traditionella snapsvisor och lustiga tal. Mellan tuggorna och klunkarna förklarar ordförande Jan Skårstedt vad DBL betytt för just honom:

”Allt. Jag har hittat min gitarr igen. DBL innebär en chans även för oss som inte är yrkesmusiker att få bolla sitt musicerande.”

Framemot den utsökt välkomponerade huvudrätten skiftade snapsvisesångerna till det som gör De Bacchanaliska Lekarne så unika och uppskattade inom vårt Sällskap – soloframträdanden av allra högsta klass, framförda med gitarr, ibland fiol och alltid med konstens värmande hand tryggt och säkert förande lyssnarna in i den konstnärliga njutningens eviga valv.

Tack Bröder Lekare för denna gång!

Text & foto: Paul Philip Abrigo

DBL stämma Lars Anders Johansson

Br Lars Anders Johansson, ännu ovetande om att han ska dekoreras.

DBL stämma Jan Skårstedt och Sten Magnus Petri

Br Sten Magnus Petri, som just överraskats med att kallas fram för att mottaga en medalj.

DBL stämma framträdande

Brr Gert Sjögren (med fiol) och Sune Bohlin (alias Knivsta-Sune, med gitarr).