To be, or not to… frågar Dagobert Billsten skallen.

Torbjörn Reimer gjorde en strålande karismatisk tolkning i rollen av William (Shakespeare).

Den Bacchanaliska Theatern hade en bejublad spexpremiär den 7 mars på Pero´s Teater, på Sveavägen i Stockholm. Drygt 200 PB-bröder fick under två på varandra följande föreställningar, njuta av en formidabel premiär med många fantastiska skådespelarinsatser och ett rakt igenom lysande musikaliska arrangemang av kapellmästare Christer Alexandersson och hans orkester.

>>William S. är ett nyskrivet spex om en litterär gåta som utspelas både på 1850-talet och när det verkligen hände, om det nu verkligen hände? << för att citera ur kvällens teaterprogram.

Manuset är skrivet av den Bacchanasiska Theaterns demonförfattare Tim Melander Bowden (och kanske med bidrag från fler), han är tillika ordensregissör och bidrog med utmärkt regi.

Han beträdde själv tiljorna i en av huvudrollerna, den som Elizabeth I, drottningen av England. Han kan inte bara skriva och regissera den mannen, han kan också både sjunga och agera med en självklar och övertygande scenutstrålning.

Pino Pilotti, PBs alldeles egen teaterprimadonna, spelade kammarjungfrun (bloody) Mary och Peter Kihlström spelade Sir Walter Raleigh, en av tre intrigmakare i pjäsen. Han eftertraktar stark drottningens hand, eller snarare hela kungariket, men det gick så där.

De två andra intrigörerna var Peter J Lind i rollen av Sir Bacon, och Magnus Ljungkvist som Edward deVere. De gjorde många stiliga och otroligt välspelade insatser, men frågan om inte deras duett Åh Elizabeth till melodin Michelangelo var mest minnesvärd. Den här versionen kanske inte hamnar på Billboard-listan men väl i PB-historien. Den fyndiga texten var skriven av M. Ljungkvist.

Det var många lysande stjärnor på scenen under de bägge föreställningarna, närmare bestämt 16 st, orkestern oräknad, och dessutom ännu fler där bakom, som gav oss åskådare en oförglömlig munter kväll med många skratt och glada omtag.

 Det finns ev. fortfarande möjlighet för både bricolister och gemene man att se den fantastiska föreställningen, men var i så fall snabb,  platserna och tillfällena är få, och efterfrågan stor:

Onsdagen den 11 mars, kl. 19.00 Fredagen den 13 mars, kl 19.00
Lördagen den 14 mars, kl 14.00 Lördagen den 14 mars , kl 16.30

På Pero´s Teater på Sveavägen 114, Stockholm.

originalfoto: From Wikimedia Commons, I99pema

Biljetter köper Du på: pbteater.se

Samtliga bilder från lördagens första föreställning finns upplagda i Moderlogens bildgalleri.

Fler bilder från SPEXET William S.  Välj 1)medlemsinloggning, därefter 2)Moderlogen och sedan moderlogens 3)Bildgalleri.

Bröder i moderlogen, Jönköping, Malmö, Sundsvall och Örebro måste t.v. använda sina ”gamla” inloggningsuppgifter för att komma till moderlogens bildgalleri.

Mycket nöje!

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör