Lördagen den 8 maj genomfördes den sedvanliga Vårhögtidsdagen i Par Bricoles Moderloge. Den här gången firades inte högtiden på Hasselbacken som brukligt, utan på nätet, virtuellt i Zoom.

De flesta av de traditionella inslagen var trots det med i hyllningen till våren; Årsmöte, kreeringen av nya Jubelkommendörer, Den Bacchanaliska Kören som bl.a. sjöng in våren och nubben, Den Bacchanaliska Musikens njutbara Vårkonsert, flagghalnings-ceremonin, talet till våren av Henrik Mickos vår Stor-Mästare i Par Bricole, utbyte av lyckönskningstelegram med Konungahuset och mycket mycket annat vi kände igen från normal-årens traditionsfyllda firande. Självfallet ingick också ett hejdundrande Måltidskalas som sig bör enligt traditionen. Själva måltiden fick deltagarna själv ordna där framför skärmarna, inspirerade av läckra recept från PB Traktörernas Ordförande Anders T. Holm.

Den Bacchanaliska Kören och Den Bacchanaliska Musiken. (foto Jonny Jensen)

Det flesta av de större mer arrangerade inslagen var inspelade på förhand och kunde därigenom virusfritt streamas ut till de på datorer, paddor, mobiler m.m. uppkopplade deltagarna. Men mycket sändes också live och skratt, applåder, andra ovationer och kvicka repliker fick högtalarmembranen i många media-enheter att vibrera tungt, samtidigt som deltagarna kunde se varandras muntra nunor på sina skärmar.

Inledningsvis leddes Vårhögtidsdagen från vår Riddarsal i Bellmanshuset på Urvädersgränd. De Höga Styrande stoltserar i mitten, resterande deltagare ett axplock på Zoom. Mitten fr.v. DSM Christer Alexandersson, i mitten SM Henrik Mickos, t.v. SK Ulf Tiveus

Det var med andra ord inte alltid helt lätt för avg. General-Cermonimästare Br. Magnus Ljungkvist (bilden överst), att få tyst på de drygt 160 deltagande chattrande Bröderna därute i etern, dessutom i många fall  tillsammans med sina kärälskliga, för att introducera skålar, sång, tal och andra muntra inslag.

Traditionen runt en av Sällskapets viktigaste aktiviteter, Vårhögtidsdagen, kunde trots pågående restriktioner och försiktighet i samhället med andra ord upprätthållas på ett både värdigt, högtidligt och sedvanligt muntert sätt.

Många var de bröder som behövdes tackas för sitt slit, sin fantasi och kreativitet för att få hela det strålande arrangemanget i hamn. Inte minst kan Br. Magnus Iversen nämnas för sitt idoga långvariga slit med minutiös planering och organiseringen och av vårhögtidligheten samt genom styrningen via excel-ark och to-do listor för att få allt att klaffa också under själva högtidsdagens genomförande. Heder åt en sådan insats och Sisyfosarbete. Hans kraftfulla framförande av Kungssången under middagen får väl ses som ett markerat avslut på den berömvärda insatsen.

Br. Magnus Iversen, numera ny General-Ceremonimästare

Den helt igenom fantastiska dagen avslutades med stämningsfulla skymningsbilder i svartvitt från vårt vackra Stockholm, ackompanjerat av Fredmans Sång Nr 32, Träd fram du nattens gud, en av Carl Michael Bellmans kanske allra vackraste sånger.

Bröder i Par Bricole kan se några fler bilder, och bildspelen med musik, i Moderlogens bildgalleri. (Har du tappat bort inloggningsuppgifterna, kontakta Par Bricoles kansli på Urvädersgränd).

 

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör