Lördag morgon den 18 mars samlas 28 st Nektargalare samt två icke-sjungande bröder för att inleda en resa med mål att besöka Jönköpings Par Bricole och bevista deras Grad 2 på Stora Hotellet, denna gång hade vi även med oss en recipiend, Br Clarence Forsberg, som fick ta emot både nytt gradband och en besöksmedalj på en och samma gång.

Foto från resan och vid framkomsten till Elit Hotel. Foto: Peter Bogren

De Bacchanaliska Nektargalarna (DBN) har sedan starten 2016 under ledning av Br Jan Emmervall vuxit till att idag innefatta 103 sjungande bröder, och på denna resa var närmare 30% med, vilket engagemang! Det är inte den första resa vi gör till dotterloger, men denna gång fick vi hjälp av De Bacchanaliska Resenärerna (DBR) som arrangerade resan, där Brr Mikael Ohrling och Peter Bogren tillsammans med vår eminente reseledare Br Mats Collberg tillsåg att inget saknades under bussresan till Jönköping – en förplägnad värdig ett kungahus med frukost och annat resegodis i fast och flytande form.

 

Br Jan Rudling med sin gitarr.

Br Jan Rudling med sin gitarr. Refräng (mel. Flickorna i Småland): Här hos bröderna i Småland, här hos PB:s stolta grupp. Det är bröderna som aldrig tvekar och alltid ställer upp. Ja, det är bröderna i Småland med teater och med sång, och som älskar att på alla fester hålla igång.

 

Som en tribut till de gästvänliga bröderna i Jönköping hade Br Jan Rudling skaldat en ny text till ”Flickorna i Småland”, vilken nu hade blivit ”Bröderna i Småland”, och som vi under hans ledning övade på under resan och vi rullade in till Stora Hotellet i god tid för lunch.

Ett kapitel i Jönköping inleds alltid med lunch på Restaurang Hemma. Restaurangen drivs av bröder i Jönköping som öppnar krogen till lördag lunch endast för PB-bröder, så man kan vara säker på att vi är i fullkomlig säkerhet och prisnivån kan hållas på en modest nivå.

Gata i centrala Jönköping. Mitten: Johnny Lundberg och Fredrik Brännström på Restaurang Hemma. T.v. porten till festkvällens nachspiel.

Naturligtvis fylls lokalen av festklädda bröder, sorl och inte minst av traditionella snapsvisor. Bara denna lunch gör att ett besök hos bröderna i Jönköping är värd en resa, och är en perfekt uppvärmning inför ett kapitel i Stora Hotellets Spegelsal som sedan urminnes tider också är Par Bricoles Ordenssal.

Inför kapitlet samlas bröderna för en drink innan den traditionella vandringen upp till Spegelsalen sker i en arkad av sångare som ser till att ljuva toner överöser bröderna på väg upp till kapitlet.

Efter kapitel och spex (med en välbehövlig paus emellan) inleds så småningom det stora måltidskalaset som är ovanligt välbesökt med närmare 200 gäster, eftersom vi har hela 22 recipiender, många faddrar samt drygt 30 besökande bröder. Och äntligen får Nektargalarna göra det vi kommit för – sjunga kommendörsvisan – och som extranummer kör vi Br Jan Rudling nyskrivna ”Bröderna i Småland” som får jubel och stående applåder och blir uppropade för da capo!!

De Baccanaliska Nektargalarna ”on stage” sjungande Guvenörsvisan. (Bilden fotograferad vid ett tidigare tillfälle).

Som sig bör avslutas ett måltidkalas med en eftersits på PB’s egen lokal ett stenkast bort, där de bröder som orkar får chans till ytterligare förbrödring.

Kl 10 på söndag rullar sen bussen hem från Stora Hotellet, nu fylld av aningen mer tystlåtna bröder. Men Br Mats Collberg som tidigare varit reseledare på bussresor till alperna vet att spara lite förplägnad till hemresan för att på olika sätt höja stämningen på vägen upp mot Moderlogens hemvist.

Text: Orvar Lindbäck, vOIM

Foto: Anders Elerud, OBR