Sällan har den gamla frasen från Nalen, festligt, folkligt, fullspikat, varit mer på sin plats. Teater Pero på Sveavägen var fullsatt med en entusiastisk publik som bjöds på en föreställning med 18 Lekarebröder som avlöste varandra i ett högt tempo.

Och vi bjöds på en mångfald av uttryck där lekarna själv valt ett favoritstycke och en matchande klädsel. Gitarrerna blandades med ukulele, luta, fiol och keyboard. Ett originellt inslag var aspirerande lekaren Bengt Nordfors som framförde Ep. 73 Fan i fåtöljerna till eget spel på nyckelharpa.

Det blev nedslag i den svenska visskatten med storheter som Bellman, Taube, Vreeswijk, Fröding och Ruben Nilsson. Det blev några av lekarnas egna visor, bl.a Ove Engströms klassiker, Den sjungande trubaduren, som beskriver hur DBL kom till och varför bröderna kallar sig lekare och inte trubadurer.

Fyra av veteranerna som startade DBL var med på scenen, Ove Engström, Gunnar Ekman, Anders Fröling och Bengt Jonshult. Några av bröderna i DBL stod för uppvärmningsmusiken före föreställningen och i pausen och föreställningen hölls skickligt ihop av Peter J Lind, kvällens konferencier. För den som missade denna höjdpunkt i DBLs historia kommer det finnas möjlighet att ta del av en DVD från konserten.

Text: Jan Rudling
Foto: Bengt Jonshult