Efter en uppmuntrande tågresa till Göteborg inför Den Bacchanaliska Körens besök hos Göta PB och grad III den 18 mars, byter vi snabbt om till frack på vårt hotell och korsar Kungsportsavenyn till Valand där dagens och kvällens begivenheter sker. Vi inleder med en rundvandring i Valands lokaler följt av en buffé med underhållning av Göta PB:s blåsorkester med härliga tongångar. Uppsjungning med kören bestående av drygt 80 sångare från Göta DBK, moderlogens DBK och ett antal tenorer från Borås PB. Vilken kraft i sångpartiernas forte fortissimo!

Göta PB bjuder på grad III och en underhållande Sileniusopera. Middagen med bordsvisor behöver inte kommenteras med det ovan nämnda forte fortissimo, taket höll!

DBK sjunger Sångaraslut till bröderna i Göta PB som avslutning på sitt framträdande

DBK sjunger Sångaraslut till bröderna i Göta PB som avslutning på sitt framträdande

Vid underhållning till kaffet framträder DBK från moderlogen i ett program med Bohuskustens egen sångpärla Dans på brännö brygga med specialskriven moderloge-text, följt av en presentation om den i svenska musikens underhållningshistoria, den legendariske revykungen, kompositören, textförfattaren och musikern Povel Ramel som utnämndes till RGK i Par Bricole moderloge 2005.

The Golden Soap Quartett ur DBK framför Povel Ramels Tvålen. Tvålen skulle ha blivit inställd i programmet pga sjukdom i Tenor1-stämman, men Ian Plaude hoppade heroiskt in och efter en kort repetition på tåget till Göteborg kunde den framföras under kvällen.

Minnet efter Povel firades 2022, då han skulle ha fyllt 100 år. DBK sjöng Povels texttolkning av Studentsången, med titeln Sjung om fru Svensssons lyckliga karl följt av Tvålen* framfört av The Golden Soap Quartett ur DBK, bestående av Tenor 1 Koralintendenten Ian Plaude, Tenor 2 Sören Sunmo, Bas 1 Jan Hinds, Bas 2 Lars Ehlesjö, iklädda duschmössor. Underhållningen avslutades med den av 2KI emeritus Olle Palmqvist komponerade sången Juninatt, som hade valts i längtan till sommaren.

Instruktion om korken i skorstenen är viktig! Den tillsluter det ljuvliga fluidum som stamhuset kan fyllas med.

DBK:s Ordförande Jan Hinds tackade för inbjudan till besöket och överlämnade en keramisk skapelse föreställande moderlogens stamhus till Göta PB:s styrande mästare, Lars Unger. Stamhuset finns nu att se i museet på Valand.

 

Text: Jan Hinds, O DBK
Foto: Thore Rodelius, Göta PB