Torsdagen den 18 oktober genomförde De Bacchanaliska Drinkarne en äkta Oktoberfest i bästa Broderlig anda. Femtiotalet Bröder fick börja med att avnjuta en innehållsrik ölprovning som genomfördes av den från Göta PB hitresta Brodern, Marc Rothausen, från Göteborgs nya Bryggeri.

Marc som för kvällen var iklädd finaste Oktoberfest – kostymen med en riklig vippa i hatten och äkta lederhosen. Bröderna fick inledningsvis lyssna på historien om uppstarten av bryggeriet, hur man vänt motighet till skummande framgång, man fick även en lektion i ölbryggning, skillnaden på öl med som bryggts med mycket malt eller rikligt med humle samt vad skiljer en IPA – Indian Pale Ale från en APA-Amerikan Pale Ale.

Avslutningsvis fick Bröderna även prova på en spännande lakritsöl som föll dem ”väl på läppen”. Bröderna surplade och smackade samt njöt av de goda ölsorterna med olika karaktär.

Många Bröder hade riggat sig till Oktoberfest med äkta lederhosen och tyrolerhattar med fjädrar och annan grannlåt. Broder Staffan Wikström som för kvällen talade flytande ”tyska” och raskt döptes till sitt alias ”Brüder Helmut von RatzenPutzen” underhöll med ett rikligt urval av Oktoberfestliga allsånger.

Såklart hade kalaset även en riktig UMPA-orkester med pukor och skinande trumpeter, bas-tubor, klarinetter och andra blåsinstrument som utstötte fanfarer och fina marscher under ledning av Broder Anders Hjerpe.

Tyska allsånger sjöngs samtidigt som välfyllda fat serverades med saltkringlor, kallskuret würst och torkad schinken samt pumpernickel med goda ostar. I serveringen följde såklart Bratwürst med surkål, saltgurka, Kartoffeln (potatisklyftor), scharfes senf (stark senap) och mycket mer.

Maten som serverades fick sällskap av Jägermeister och Oktoberfest-öl, vad annars? Gästerna blev denna afton trakterade av våra flinka DBD-assistenter iklädda diverse hattar och som blandade tyska tyrolerfraser ”Bitte”, ”Danke” och ”Jodelaiiihoo”.

Bröderna njöt denna afton i det för en perfekt Oktoberfest dekorerade stamhuset.
I taket kunde man finna både vinrankor och Oktoberfest-vimplar vilka vajade i takt med armkrokssångerna. Avslutningsvis serverades en härlig Romtopf, blandad frukt som marinerats i sötad rom. Måltiden rundades av med den sista biten rulltårta. Detta satte punkt för kvällen och så var det dags att säga ”Auf wiedersehen”.

”Detta måste vi göra nästa år igen” hördes mellan husen på Urvädersgränd när Bröderna mätta och belåtna begav sig hemåt med nöjda och upprymda anleten.

Danke sehr und Herzlich willkommen zurück!

KLANG


Heinz ”Bierwurst” Strand alias
Roberth Strand
Ordförande i De Bacchanaliska Drinkarne.
De Bacchanaliska Drinkarne är en del av Det Lysande Sällskapet Par Bricole