De Bacchanaliska Drinkarne, DBD sysslar inte bara med innehållsrika kurser i vinkunskap. Vi genomför även andra trevliga och välbesökta aktiviteter såsom vin & mat i kombination, vinmässor, olika dryckesprovningar, gourmetmiddagar samt studiebesök.

Vid höstens uppstart arrangerades en resa till Norrtelje Brenneri som ligger i det natursköna gröna och böljande området Roslagen. Norrtelje Brenneri producerar starkvaror med olika karaktärer, dofter och smaker. Man har en lägre alkoholprocent i sina drycker vilket gör att aromer och smaker tydligare kommer fram. Det gör att dessa drycker även kan inmundigas
utan bistra miner. DBD genomförde ett studiebesök med Bröder som ville förkovra sig ytterligare om smaksättning och kryddning med ex. rönnbär och havtorn. Den chartrade bussen var fullsatt till sista plats med intresserade vinälskare, som nu skulle insupa nya kunskaper.

Kristina Anerfält Jansson och Richard Jansson mötte upp och skapade en mycket uppskattad och innehållsrik kväll för våra intresserade DBD Bröder. Historien om Norrtelje Brenneri, deras smaksättning och kryddning, bränneriprocesser och annat intressant berättades för oss av dessa eldsjälar som verkligen ”brenner” för sina produkter av kärlek och intresse. Flera av deras produkter har fått guld- och silvermedaljer vid olika tävlingar.

På mycket kort tid har Norrtelje Brenneri skaffat sig en position internationellt som erkänt bränneri av starka kvalitetsvaror. Nyligen har även deras unika utformning av flaskorna väckt intresse och man har även erhållit designpriser för dessa. DBD-Bröderna genomförde en provning där Richard generöst berättade om sin bakgrund och historia. Kvällen bjöd på många skratt med trevliga anekdoter och annat intressant. Vi fick även provsmaka den härligt runda och fylliga punschen från fatet ”Fader Berg”.

Fatet som Richard tagit till sitt hjärta och renoverat, så det kan fortsätta att lagra underbart fluidum i många år till. Kvällen rundades av, och såväl även vi, med goda smörgåsar – innan vi återvände till Stockholm. Mycket nöjda efter en härlig kväll i Roslagens famn.

På bilden: Kristina Anerfält Jansson

Text och foto: Roberth Strand, ODBD