Söndagen den 7 december samlades drygt 200 Bröder från Moderlogen för att fira Par Bricoles viktiga högtid Barbara. I enlighet med traditionen presenterades också 2014 års Barbaratal. För andra året i följd stod Br John Josefson bakom det vinnande bidraget.

Det är en strålande glad Br John Josefson som skålar i champagne i Grand Hôtels pampiga spegelsal efter årets högtidliga Kapitel i Vinterträdgården. För andra året i följd har De Styrande inom PB utsett just hans tal till årets Barbaratal.

Hur känns det?
– Fantastiskt naturligtvis. Dessutom var ju Hans Gentzel en fenomenal allsångsledare. Jag har ju läst ganska många tidigare Barbaratal men inte hittat något tonsatt. Därför tyckte jag att det kunde vara kul med en sjungen hyllning till Moster i år, säger Br John Josefson.

– Tydligen slog den satsningen väl ut och föll De Styrande på läppen. Att höra Gentzel stämma upp sången till melodin ”Solig Morgon” av Evert Taube var precis så lyckat som jag hoppats på.

Hur många år har du skickat in Barbaratal?
– Jag tror att jag skrivit i åtta år. I efterhand är jag väldigt glad att det vara andras tal som lästes upp de där första fruktlösa sex åren, för de var så mycket bättre än vad jag skrev då.

Har du börjat fundera på nästa års tal redan nu?
– Såklart behöver man skriva och sända in i tid. Jag brukar ta lite stödanteckningar under Barbarafesten men inte börja skriva förrän under sommarsemestern. Alla har ju olika lätt att få ihop något. I somras läste jag Bellmans Barbaratal för att få inspiration. Under åren har ju några herrar som Brr Martin Stugart, Lennart Berg och Bengt Jonshult skrivit alldeles fenomenala Barbaratal. Inte undra på att de kom upp i fem-sex vinnande tal.

Vad är det som driver dig?
– Inom Par Bricole är ju vi Bröder, och det är vi som formar vårt Sällskap. Det är vårt ansvar att njuta bland Bröderna och se till att PB är och fortsätter vara det vi vill. Att bara mekaniskt upprepa vad våra fäder har lämnat över till oss i arv tycker inte jag räcker. PB skall spegla både vår fantastiska historia och de medlemmar som ingår i Sällskapet i dag. Kärlek till PB och omsorg om våra traditioner är nog mina drivkrafter för att slå mig ner ännu en gång. Vi får se om det blir ännu ett par rader till Moster 2015 …