Så var det änteligen då dags att fira Moster Barbara igen! I lördags den3 december firade vi, ca 250 glada och muntra bröder, vår Moster Barbara på Hasselbacken. Ett mycket stämningsfullt, pampigt, musikaliskt fantastiskt och verbalt halsbrytande roligt firande och högtidlighållande av årets Barbaradag. Dessutom följde ett rejält och hejdundrande måltidskalas firandet. Varför just Barbara? – Jo, därför att en av de berömde grundarna, Carl Michael Bellman (1740-1795), härstammade från en viss Barbara Klein – hans farmorsmor. Barbara brukar därför firas och förhärligas som en slags dionysisk gudinna och alla bricolisters “moster”. Barbara-dagen är en av Par Bricoles absolut viktigaste högtidsdagar under det bricolistiska året.

 

Ingång till Hasselbackens festvåning, flankerad av två Barbara-statyer

 

Här börjar vi samla ihop oss inför dagen kapitel i samband med Barbarafirandet

 

16 st vice Guvernörer, Grad V, utnämndes under kapitlet och likaså 13 st Guvernörer, Grad VIII  – Grattis allesamman!

 

 

Till Barbaradagen författas det också ett Barbaratal av någon av bröderna i Sällskapet i en slags tävling. Talförslagen skickas in anonymt och efter valet av det bästa bidraget, fortfarande anonymt, och det som kommer att läsas upp under högtiden, avslöjas författaren.

Årets bejublade författare är vår Oförgängligt Skinande Broder Erik Nordling. Han kom med i sällskapet i år, är redan tredjegradare och nu ärofull författare av Barbara-talet och fick därför en skinande blank punschbägare till tack som sig bör av Stor-Mästare Henrik Mickos. Snacka om karriär! Br Conny Roth, Ordens-Skald emeritus, var den som läste upp talet.

 

Under dagens första paus (och mer eller mindre sista) bjöd den Bacchanaliska Kören (DBK) och Den Bacchanaliska Musiken (DBM) på en fantastisk musikalisk underhållning mer eller mindre i världsklass.

Brr Ian Plaude (t.v.) dirigerade DBK och Leif Karlsson (längst t.h.) dirigerade DBM dagen till ära

Efter den musikaliska underhållningen bjöds det på ett hejdundrande måltidskalas med förrätt gubbröra (!) och griskind med potatispuré m.m. till varmrätt. Förutom all underhållning och goda tal under middagen bjöds det slutligen på den traditionsenliga punschen som tillreds och långtidslagras under dagen.

Sammantaget en helt fantastiskt trevlig och underhållande dag i mycket muntert sällskap!

Text: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör
Foto: Göran Holm, Rikard Tallén, Leo Smidhammar & Anders Elerud

Fler bilder kommer inom kort att finnas att beskåda i Moderlogens Bildgalleri för medlemmar i Par Bricole