Vid starten av förra höstens verksamhet beslutade Par Bricoles Arbetsgrader att återuppliva en tradition från tiden för vårt för älskade Par Bricoles tillblivelse. Detta genom att återuppta ett broderligt och anspråkslöst umgänge på Kejsarkronan, krogen nära Kungliga Operan som vårt Lysande Sällskaps vördade grundare och namnkunniga föregångsmän då vanligen sågs på för att dryfta livet, kläcka geniala idéer och roa varandra.

Kejsarkronan, som då drevs av vinskänken Elias Rynning, var på 1770-talet stamlokus för Par Bricoles grundare, Olof Kexél, Carl Michael Bellman och Carl Israel Hallman. Det var här de umgicks vid tiden för instiftandet av vårt Lysande Ordenssällskap Par Bricole den 15 maj 1779 och krogen var allmänt en populär mötesplats för unga intellektuella och ordensbröder i Stockholm. Det var också här som Hallman höll sin legendariska parentation över Gottfried Sackenhielm den 17 november 1777.

Nu har vi återupplivat denna bricolistiskt historiefyllda lokalitet – vilken i något ombyggt skick i dag rymmer Pickwick Bar – och gör det med en otvungen social aktivitet i vardagen vid sidan av Par Bricoles mer organiserade sammankomster. Bricolister som har tillfälle och lust kan där för en stund, slinka in på Pickwick Bar i hörnet Drottninggatan/Fredsgatan och känna sig välkommen bland andra Bröder där de ofta känns igen genom en PB-nål på kavajslaget eller tröjan..

Krogen ligger ett par stenkast från Gustav II torg och Tegelbacken, och i skarven mellan arbetsvecka och helg den första fredagen i varje månad, kan vi här träffa våra bröder mellan klockan ca 16 och 20.

 

 

Bröder kan här ta tillfället i akt, par bricole, att komma förbi en stund och stifta nya intressanta bekantskaper och fördjupa gamla vänskapsband inom PB. Kanske beställa något att dricka eller till och med ta en bit mat om man så vill. Väl mött!

 

Text: Magnus Iversen, Moderlogens Arbetsgrader
Foto: Anders Elerud, Ordensbildredaktör