I den kvava värmen lyste solen i sinnena på alla Bröder och Systrar som denna eftermiddag lämnat hängmattan, klätt upp sig och strömmat till Hasselbackens skuggande terrass. Regn eller inte regn! Vi kom till det traditionella firandet av Bellman, det 187:e i ordningen. Och här såg vi de gamla bekanta ansiktena men också många nya, inte minst familj och vänner som här beretts tillfälle att uppleva en fest i sann bricolistisk anda.

PBMLBd2016_DSC3394

PBMLBd2016_DSC3448

I parken musicerade De Bacchanaliska Lekarne Sune Bohlin och Hans Nystedt bl a Fjäril vingad. På terrassen i skydd av regnet framförde Den Bacchanaliska Kören de välkända Bellmanvisorna som t ex Ulla, min Ulla.

PBMLBd2016_DSC347374

De regntunga skyarna fick GCM Anders Hjerpe att ställa in vandringen till Bellmanbysten så festligheten fick fortsätta i Spegelsalen där Broder Peter Lind (bilden ovan) röstvisualiserade Bellman i forskningen och kransnedläggningen fick denna gång göras vid statyn i Hasselbackens trädgård.

PBMLBd2016_DSC3516

Måltidskalaset i den pampiga Hazeliussalen ”stördes” av en annan Broder Peter Lind med en egen nutidstravesti på Fredmans epistel 33. Senare kunde Stormästaren på sitt tungvrickande sätt hälsa alla välkomna och särskilt harangera alla de vackra damernas som förgyllde vår kväll.

PBMLBd2016DSC354143

Då flaggan halades hade de tunga skyarna skingrats. Stämningen fulländades till tonerna från Br Bengt Belfrages horn och Den Bacchanaliska körens ljuva sommarsånger.

Kvällen kunde inte avslutas bättre än med den spontana Bellmanianska jamsession som efter Måltidskalaset bröt ut på terrassen.

Text: Carl Johan Uddenberg
Foto: Kenny Runefors

_______________________________________________________________________________________________________________
Flera bilder från årets Bellmandag finns tillgängliga för PB-bröderna i Bildgalleriet på Moderlogens medlemssidor.