Eric Klåvus har nyligen avlidit i den aktningsvärda åldern av 100 år. Under 2015 firades han av sitt kära Par Bricole och undertecknad fick också möjlighet till ett samtal med jubilaren när sommaren övergick i höst. Här följer samtalet som det utspelade sig då:

Eric Klåvus möter upp i sitt rum på äldreboendet Sandstugan i Tumba några månader efter att han blivit ärevördigt firad av sina bröder i Par Bricole. Han blev medlem 1995 och har fått möjlighet att uppleva en hel del av sällskapets festligheter och konstfärdigheter som en av många deltagare. Han har uppskattat att vara en del av Det Lysande Sällskapet. Men på ålderns höst har det inte blivit så många möten med Par Bricole. Livet går sin gilla gång.

Efter många år i fem, sex olika körer – bland annat Oscars kyrkokör – har han sångrösten kvar, fast bastonerna stannar kvar djupt ner i bröstet. Eric Klåvus tycker om Bellmans sånger, men kan ingen utantill, så han sjunger i stället några rader ur en visa från ungdomens Finland:

”Vid den klara rand av en blommig strand sjöng en björk ibland sina gröna visor …”

Visan heter ”Björkens visa”, berättar han och letar efter fler ord, men de stockar sig i halsen och lite till av sången kommer ut som ett tonsäkert nynnande. Det är Zacharias Topelius sång ”Björken berättar vad som kan hända i månskenet” från 1853 när den är fullt utskriven. Poetisk och kärleksfull. Nordisk sommar mer än höst. En visa som är drygt ett halvt sekel äldre än Eric Klåvus.

”Jag kanske borde gå på nästa Par Bricole-möte, men då måste jag skaffa mig frack och fluga”, säger han och ser underfundig ut.

Han frågar efter en bra skräddare i stan. I Tumba finns det nog ingen, tror han. Han säger att det är långt till stan. Att Tumba ligger otillgängligt. Ändå var han för en tid sedan på varuhuset NK och handlade. En annan 100-åring. Han lever ett stillsamt liv på Sandstugans andra våning. Omgiven av skog. Säkert med en och annan björk.

Läs mer om Eric Klåvus i Evoe i ”Stormästaren har ordet” och porträttet av den 100-åriga brodern som varit med i två krig för Finland – vinterkriget och fortsättningskriget – arbetat med Sveriges första datorer och sjungit i kör.