Tysk umpabumpamusik fyllde Kristinehofs Malmgarten på Söder i Stockholm, onsdagen den 9 oktober. Roberth Strand, i spetsen för DBD stod för evenemanget och bjöd ett åttiotal gäster på tyskinspirerad festmat i nästan typisk bayersk stil.

Stämningen sattes direkt redan vid entrén genom Tommy Lundgren, en livslevande positivhalare och hans vevande på ett vackert gammalt positiv. Lokalen var för kvällen fantasifull dekorerad, med vimplar i blått och vitt och andra stämningsskapande assessoarer, till en liten bit Bayern. Dekoreringen och musiken gjorde så att gästerna kände sig direkt förflyttade till ett klassiskt öltält på Theresienwiese i Bayern.

Roberth och hans assar var förstås klädda i lederhosen och tyrolerhattar, och han hälsade välkommen på ett blandspråk av bred skånska och skoltyska. Även många av gästerna var för dagen uppklädda i bayerinspirerad klädsel, och några av de kvinnliga gästerna var upplyftande klädda i traditionella dirndl.

Vår egen Umpabumpaorkester under ledning av vSM Christer Alexandersson, stod för Schrammelmusik av högsta klass. Vi som var med fick förstås höra Trink trink Brüderlein trink, Eins – Rosamunde och Lili Marlene samt många andra typiska toner som brukar höras i de ”riktiga” öltälten i München. Med lite hjälp från Sangblätten sjöngs det med för fulla halsar i hela lokalen. Inte alltid så vackert men mycket glatt, precis som det ska vara på en Oktoberfest. Ett mycket uppskattat inslag var orkesterns tolkning av Östen Warnerbrings gamla dänga – Du borde köpa dig en tyrolerhatt. Inte så tysk kanske, men i stort sett alla kunde texten utan fusklapp.

Gästerna gavs också möjlighet att förbättra sina ölkunskaper genom Mikael Andersens skummande provning av sju sorters öl, kompletterad med hans djupa kunskap och erfarenhet av detta fluidum. Ett av de mer exotiska inslagen i temat för provningen, var en skvätt Norrlands Guld på burk.

Staffan Wikström, under pseudonymen Helmut Ratzenputsen, underhöll med mycken sång och gitarrspel, men säkrade även att vi skrålade Ein Prosit – Ein Prosit! allt som oftast. M.a.o. en mycket trevlig tillställning som lyste upp höstmörkret och gav oss sinnlig lekamen samtidigt som det fyllde vårt lystmäte av både skinka, rökta korvar, bratwurst och sauerkraut.

Danke schön Roberth och de hårt jobbande assistenterna, vi ser redan fram emot nästa oktober.

Text och foto:
Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör

Fler bilder finns som vanligt bakom medlemsinloggningen https://moderlogen.parbricole.se/medlem

Roberth Strand, ordförande i De Bacchanaliska Drinkarne, hälsade alla välkomna på sin bästa
skoltyska (fast det blev nog mest uppblandat med bred skånska om sanningen ska fram).

Umpabumpaorkestern under ledning av Christer Alexandersson. Fr. v. Björn Nabbe, trummor; Johan
Haasun, basun; Sture Eng, trumpet; Henrik Mickos, klarinett; Björn Bladh, althorn; Anders Hjerpe,
tuba; Christer själv på flöjt.

Micke Andersen spred ölkunskap och lät gästerna dofta på humle och malt, och beskrev bl.a.
rostningstemperaturens betydelse på korn för att skapa olika typer av öl.

Det blev mycket allsång och armkroksgungande till tonerna av både orkestern och kvällens trubadur
Staffan Wikström.

Kontakta gärna oss på redaktionen med nyhetstips eller synpunkter på Parbricole.se eller Evoe, på e-postadressen michael.masoliver@gmail.com eller telefon 070-608 99 75.