Moderlogen i Stockholm genomför på lördag den 11 april Grad IV på Hasselbacken i 1700-talsstil. Samtidigt lanseras boken I Bacchi Wingård. Studier i Par Bricoles 1700-talshistoria. Bokens redaktörer är Br Mats Hayen och Br Henrik Mickos. Priset är 200 kr.

I Bacchi Wingård innehåller studier om Par Bricole på 1700-talet av fyra forskare: Mats Hayen, Peter Lind, Henrik Mickos och Marcus Willén.

Stor-Mästare Åke Pilotti skriver i bokens förord:

”För en Broder i Par Bricole leker livet året runt. Ständigt blir man överraskad på våra gradgivningar, högtidsdagar och många andra tillfällen av fantastiska insatser från våra talang-, aktivitets- och andra grupper. Kort sagt, livet fylls med positiva upplevelser på konstnärliga och andra områden. Som Stor-Mästare går jag på nästan samtliga dessa framträdanden så jag har blivit bortskämd med många glädjeämnen genom åren.

Men ibland slår en totalt oväntad glädjebomb överraskande ner. Det har nu till min stora förtjusning hänt då fyra av våra Bröder som disputerat i helt skilda ämnen gjort en unik litteraturhistorisk forskningsinsats som verkligen gjorde mig riktigt hjärteglad! Det är den bok Du nu håller i handen – I Bacchi Wingård – Studier i Par Bricoles 1700-talshistoria.

Jag rekommenderar varje Broder i Par Bricole att läsa denna veritabla litterära pärla om vår Orden. Du kommer sanningen om Par Bricoles pre-, neo-, postnatala och senare eror så nära det går och Du får säkert en mycket bättre uppfattning om hur våra dåtida Bröder tänkte.”

Boken kommer att säljas i PB Shop under gradgivningar och högtidsdagar samt kan beställas från Par Bricoles kansli.

Frågor om boken besvaras av Br Henrik Mickos och Br Mats Hayen.

Omslagsbilden visar Par Bricoles förste Stor-Mästare Jonas Cederstedt (1756–1811). Teckning i Par Bricoles arkiv.

Ur innehållet:

Stor-Mästarens förord – Åke Pilotti
Välkommen till Bacchi Wingård!- Henrik Mickos
Bellman, Bacchi Orden och Par Bricole – Peter Lind
Par Bricole i skapelseögonblicket – Mats Hayen
Ordensritualer och mytologi – Mats Hayen
Hatt av! Gesternas betydelse i ordenslivet – Peter Lind
Punsch, Bischoff och Par Bricole – Henrik Mickos och Mats Hayen
Par Bricole och Frimurarorden – Marcus Willén
Adrian Stjerncrantz’ parodiska gudstjänst – Mats Hayen
Bacchus enligt Christian Tobias Damm

Boken är rikt illustrerad med bilder och handlingar ur Par Bricoles arkiv och andra samlingar.