Julkonserten i Gustav Vasa Kyrka har för den Bacchanaliska Kören (DBK) blivit en uppskattad tradition i decembermörkret. Så också i år, trots pandemielände, men det krävdes nu vaccinationsbevis för publiken för att få komma in i den vackra och nyrenoverade Gustav Vasa Kyrka vid Odenplan i Stockholm.

Torsdagen 9 december var det alltså dags igen, DBK under ledning av sin dirigent Ian Plaude skapade julstämning och bjöd på en fantastisk kväll och ett härligt musikaliskt program.

Agnes Auer var med i år också vilket som vanligt är uppskattat, hon är en mycket duktig svensk sopran som är verksam som konsert- och operasångerska, och hon stod för flera av kvällens alla höjdpunkter.

Den Bacchanaliska Kören i Sällskapet Par Bricole är Sveriges äldsta ännu aktiva manskör grundad 1829 efter ett publikt framträdande vid Bellmansro på Djurgården i Stockholm samma år. Det var i samband med invigningen av Bellmansbysten, en skulptur föreställande Carl Michael Bellman som var en central gestalt vid bildandet av Sällskapet Par Bricole.

Det hade kanske gått att få in några till i kyrkan, men det var ändå rejält fullt av människor på bänkarna och naturligtvis många kända ansikten från Par Bricole också.

Olof Andersson, vice dirigent i kören och dessutom organist i Gustav Vasa Kyrka, skötte ackompanjemanget på både på orgel och flygel med den äran.

 

Ian Plaude är dirigent för Den Bacchanaliska Kören och till vardags också rektor för SMI – Stockholms Musikpedagogiska Institut.

 

En annan estraderande briccholistisk profil, här värd att omnämnas lite extra, var Hans Gentzel (t.v.) Deputerad Stor-Mästare emeritus som skötte konferencierskapet med briljans och underfundig humor samt ekvilibristiska beskrivningar av vad vi egentligen musikaliskt fick uppleva under den här härliga kvällen och konserten.

En alltigenom fantastisk och stämningsfull julkonsert levererad av Den Bacchanaliska Kören, och man får väl säga – Som vanligt!

Tack för en härlig kväll och all fantastisk sång och musik!

 

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör