I typiskt svenskt sommarväder med behaglig värme och växlande molnighet, hyllade Bröder och Systrar från Par Bricole högtidligen vår förste Ordens-Skald Carl Michael Bellman på Kungl. Djurgården. Hyllandet sker den 26 juli varje år, samma dag som avtäckandet av Bellmansbysten skedde 1829, och i år för 188:e gången. Det sker genom sedvanligt tal och kransnedläggning vid Bellmans byst på Bellmansro. Detta till inledande toner från Den Bacchanaliska Musikens valthorn, i år under ledning av Nicklas Blixt.

Årets högtidstalare var Br. Peter J. Lind och kransnedläggningen sköttes som sig bör av Ordens Stor-Mästare Br. Henrik Mickos. Den Bacchanaliska Kören (DBK), Sveriges och Nordens äldsta fortfarande aktiva manskör, framförde några av de mest välkända visorna från Br Carl Michaels musikskatt. DBK grundades 1829 i samband med invigningen och avtäckandet av bysten på Djurgården och framträder alltsedan dess vid ceremonin denna dag. Den Bacchanaliska Kören leddes dagen till ära av vice Koralintendent Olof Andersson.

Högtidligheten vid Bellmanbysten avslutades med ett gemensamt framförande av två verser ur
den vackra Hvila vid denna källa, Fredmans epistel N:o 82, Eller Oförmodade Afsked, förkunnadt
vid Ulla Winblads frukost en sommarmorgon i det gröna
. Det är den sista, och kanske mest
populära av Fredmans epistlar.

Bellmandagen avslutades med ett måltidskalas i vackra Hazeliussalen på Restaurang Hasselbacken för de närmare tvåhundra närvarande Systrarna och Bröderna från Par Bricole.

Som medlem i Par Bricole kan du ta del av fler bilder från högtidlighållande av Bellmandagen genom att logga in på medlemssidorna och söka dig till Moderlogens Bildgalleri i menyraden.

Mer om högtidlighållandet av minnet av Carl Michael Bellman kommer i nästa nummer av EVOE, där vi delar med oss om dagens upplevelser mer
i detalj.

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör