Tisdagen den 3 mars anordnade PB Seniorerna ett studiebesök på Stockholms Stadsmuseum, med efterföljande lunch på krogen Blå Dörren.

27 st förväntansfulla seniorer fick under en lite dryg timme en spännande och lärorik genomgång av Stockholmshistoria från 1500-talet till mer moderna tider.

Anders T. Holm från PB Seniorerna var ansvarig för det mycket uppskattade arrangemanget på Stadsmuseet vid Rysstorget på Slussen. 

Bara själva byggnaden i sig är värd ett besök. Den ritades av Nicodemus Tessin d.ä. och uppfördes på 1600-talets senare hälft. Först som ett center för internationell handel men senare som stadshusbyggnaden på Södermalm, men fastigheten kom att inneha många olika funktioner fram till dagens roll som Stadsmuseet i Stockholm som den nu formellt heter.

Gustav Vasas ande svävade initialt över oss besökare, när vi började vår resa runt år 1500.

Vi fick också förklaringen till namnet Rysstorget, som då var en plats där tillresta ryssar fick sälja sina varor till svenskar som ett led i den tidens svensk-ryska handelsutbyte.

Vi fick också höra historien om palatset ”Makalös”, som enligt uppgift, omräknat i dagens penningvärde, lär ha varit lika dyrt att bygga som Nya Karolinska!

Byggnaden låg vid Kungsträdgården södra del och byggdes av Jakob De la Gardie på 1630-talet. Sorgligt nog brann palatset ner 1825 under pågående föreställning, då det i slutet av sin existens bl.a. användes som teater (Arsenalsteatern). Från scenen underrättade skådespelaren och bricolisten Lars Hjortsberg publiken om elden och manade den att utrymma salen!

Vi tittade också in i Källarstugan, den gamla krogen som i slutet av 1700-talet låg i byggnaden. Det var precis i detta rum som Par Bricole bildades av Kexél, Bellman m.fl. år 1779, vilket vår egen stamhusciceron eminente Lars Fagerstedt visste att berätta. Det var en nyhet t.o.m. för vår annars så duktiga museiguide Magnus, som för övrigt visste väldigt mycket att berätta om Stockholms historia.

Vi fick också en inblick i stadens forna tiders plågor så som pest och kolera, och det känns ju fortfarande lika aktuellt att hålla koll på hygienen så här i corona-tider.

 I och med det så var vi i nutid och Senior-chefen själv – Thord Sjöberg – tackade för en utomordentlig intressant och spännande tur i historien och bjöd oss sedan över till en härlig lunch på Blå Dörren, krogen strax intill museet.

Fler bilder hittar du som vanligt i moderlogen bildgalleri. Länk Välj medlemsinloggning, därefter Moderlogen och sedan Bildgalleri.

O.B.S! Bröder i moderlogen, Jönköping, Malmö, Sundsvall och Örebro måste t.v. använda sina ”gamla” inloggningsuppgifter för att komma till bildgalleriet.(Både för Användar ID och Lösenord).

Text och foto: Anders Elerud, Ordens-Bildredaktör